Alt-tekst invullen: hoe doe je dat?

door | 4-06-2020 | Toegankelijkheid | 2 reacties

Voorbeeld van alt-tekst invullen bij WordPress

Een alt-tekst invullen bij afbeeldingen is belangrijk. Niet alleen voor je SEO, maar ook voor de toegankelijkheid van je afbeeldingen. In dit blog vertelde ik al hoe een goede alt-tekst eruit ziet en waarom dit zo belangrijk is. Nu geef ik je ook de uitleg zodat je je alt-tekst overal kunt invullen. Van je website en nieuwsbrief tot al je social media.

Bij elk platform waar je je afbeelding uploadt kun je meestal meteen in een vak daarnaast, onder of boven de alt-tekst invullen. Kijk dus eerst even of je al meteen een vak ziet om omschrijvingen en alt-teksten te bewerken. Zie je dit niet meteen verschijnen of weet je niet hoe het moet? Kijk dan in dit blog waar je de alt-tekst kunt invullen.

Alt-tekst invullen op je website

Zelf werk ik met WordPress, maar ik heb gehoord dat het ongeveer hetzelfde werkt bij andere systemen. Je komt dus altijd als je je afbeelding uploadt een vakje tegen voor alt-tekst (soms voluit geschreven als alternatieve tekst). Wanneer je in WordPress een afbeelding uploadt zie je helemaal rechts een miniatuur van de afbeelding met gegevens. Het eerste invoerveld daar is voor de alt-tekst. Op de afbeelding zie je hoe ik het doe bij mijn “Gele cirkel met tekst Wist je dat…”. Ik zie dat onder het vak voor de alt-tekst nog staat: “Beschrijf het doel van de afbeelding. Laat leeg als de afbeelding puur decoratief is.” Daar ben ik het niet mee eens. Geef altijd een alt-tekst in zodat blinden en slechtzienden meekrijgen wat er op je afbeelding staat.

Voorbeeld val alt-tekst invullen bij WordPress

Nieuwsbrieven (bij Laposta)

Voor mijn nieuwsbrieven (die ik overigens Tekst- en taaltips noem) gebruik ik Laposta. Daar kun je heel overzichtelijk je nieuwsbrief vullen met tekst en afbeeldingen. Wanneer je een blok voor een afbeelding selecteert en daar een afbeelding voor hebt gekozen zie je links dat je de alternatieve tekst ook nog kunt invullen. In de afbeelding zie je hoe ik dat doe bij mijn “Gele cirkel met tekst Taaltip”. Hetzelfde doe je bij de headerfoto. Je klikt het blok met de foto aan en kunt een alt-tekst invullen. Overigens kun je bij Laposta heel makkelijk een nieuwsbrief opslaan als sjabloon en worden je foto’s en alt-teksten daarin meegenomen. Heel handig als je dezelfde opmaak blijft gebruiken en alleen de teksten in de nieuwsbrief wilt vervangen. Dan is het maar een eenmalig klusje.

Voorbeeld van Alt-tekst invullen bij Laposta

Automatische alt-tekst

Veel platformen gebruiken tegenwoordig automatische alt-tekst. Dat gebeurt door foto-herkenning. Om het maar even makkelijk te zeggen worden veel foto’s met elkaar vergeleken en leert een robot of een computer dat er op die foto’s hetzelfde staat of iets anders. Na honderden kattenfoto’s wordt er dus aan een foto met een kat de automatische beschrijving ‘kat’ meegegeven. Dit kan alleen als er iets herkenbaars op staat wat ook eerder herkend is.

Heel veel automatisch ingevulde alt-teksten zijn wel heel algemeen. Zoals die kat uit het voorbeeld, maar ik kom ook afbeeldingen tegen waarbij gezegd wordt: “tafel, koffiekopje, ontbijtbord” of “afbeelding met tekst”. Er zijn ook afbeeldingen waarbij de tekst wel herkend wordt en daarmee ook voorgelezen. Ik vind het zelf wel prettig om mee te krijgen wat er op een afbeelding staat, juist ook de tekst. Er worden vaak quotes gedeeld en dan wil ik ook graag weten welke quote er op de afbeelding staat. Hier lees je meer over automatische alt-tekst op Facebook, maar de uitleg geldt voor een deel ook voor andere social media.

Alt-tekst op LinkedIn

Wanneer je op LinkedIn een foto uploadt via je computer krijg je meteen rechtsboven een knop met een potlood en de tekst Alternatieve tekst toevoegen. Duidelijker kan bijna niet. In het volgende scherm staat vooral dat je content beter te vinden is door je alternatieve tekst, terwijl op de uitlegpagina wel uitgebreide aandacht is voor voorleessoftware voor blinden en slechtzienden. Gemiste kans om dat niet uit te leggen in het scherm waar je de alt-tekst kunt invullen.

Voorbeeld 1 voor alt-tekst bij LinkedIn
voorbeeld 2 van alt-tekst invullen bij LinkedIn

Op LinkedIn heb je maar 120 tekens waarin je een alternatieve tekst kunt schrijven. Om het leesbaar te houden voor de voorleessoftware moet je wel spaties gebruiken, anders wordt het een lange letterbrij.

Deze afbeelding omschreef ik met de volgende alt-tekst van maar 36 tekens: “Gele cirkel met tekst Wist je dat…” Dat laat maar weer zien dat 120 tekens nog best veel is

Voorbeeld 3 van Alt-tekst invullen bij LinkedIn

Facebook

Wanneer je een foto toevoegt op Facebook zie je hem in het klein verschijnen onder je tekstvak. Op je afbeelding verschijnen 3 kleine vakjes: een kruisje om hem te verwijderen, een poppetje met een + om mensen te taggen en een potloodje waarmee je kunt bewerken.

Voorbeeld 1 van alt-tekst invullen bij Facebook

Je klikt op foto bewerken en ziet links allemaal bewerkingsopties: filters, taggen, bijsnijden, tekst, alternatieve tekst en stickers. Kies hier voor alternatieve tekst.

Voorbeeld 2 bij alt-tekst invullen op Facebook

Je krijgt nu eerst te zien wat de automatische alt-tekst is bij jouw afbeelding. Soms is er geen automatische alt-tekst en kun je meteen gaan typen. Als er een automatische alt-tekst staat kun je eerst klikken op ‘automatisch gegenereerde tekst vervangen’ en daarna typen. Er staat dan geen beperking op het aantal tekens, maar na een tijdje krijg je wel een melding waarin staat dat alternatieve tekst doorgaans uit minder dan 100 tekens bestaat. Na het bewerken klik je rechtsonder nog op opslaan.

Voorbeeld 3 bij alt-tekst invullen op Facebook

Lees hier de eigen uitleg van Facebook over alt-tekst toevoegen. Bovenin kun je wisselen tussen de uitleg voor computer en mobiel (verschil tussen Android en iPhone).

Zelf gebruik ik geen Instagram en Twitter, maar voor wat meer volledigheid van dit artikel heb ik ook daarvoor de uitleg opgezocht.

Alt-tekst op Instagram

Wanneer je op Instagram een foto plaatst vul je een onderschrift in. Helemaal onderaan staat ‘geavanceerde instellingen’ (advanced settings). Hier klik je op om de alt-tekst in te kunnen vullen. Onder ‘toegankelijkheid’ (accessibility) staat alternatieve tekst schrijven. Lees hier de uitgebreide uitleg.

Wat mij betreft is ‘geavanceerde instellingen’ een plek waar het verstopt wordt, waardoor veel mensen hem waarschijnlijk ook niet gebruiken. Maar ik heb er geen ervaring mee, dus misschien wordt het vaker gebruikt dan ik nu denk.

Twitter

Als je op Twitter een foto uploadt kun je op de knop ‘beschrijving toevoegen’ klikken om een alternatieve tekst in te vullen. Op Twitter mag de beschrijving uit 1000 tekens bestaan, dus je hebt veel ruimte. Al zou ik niet graag een hele lange beschrijving luisteren. Dan is een blinde of slechtziende gebruiker van Twitter veel langer bezig met het lezen van je tweet dan een goedziende gebruiker die je foto maar een paar tellen bekijkt. Wanneer je foto tekst bevat is het wel weer handig om die uit te schrijven, want die wordt immers ook gelezen door de goedziende gebruiker.

Bovenstaande uitleg is vooral wanneer je een tweet plaatst via de computer. Op deze pagina staat meer uitleg, zoals voor verschillende smartphones, maar ook voor de verschillende hulpprogramma’s voor blinden en slechtzienden.

Ga jij nu ook aan de slag met je alt-teksten, zodat ik ook meekrijg wat er op jouw afbeeldingen staat? Lees dan in mijn eerdere blog ook hoe je een goede alt-tekst schrijft.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

2 Reacties

 1. Griet

  Interessant artikel.
  Meestal vul ik de alt-tekst in bij nieuwsbrieven met La Posta.
  Voor facebook is dit nieuw voor mij. Vanaf nu zal ik er zeker op letten. Dankjewel voor de tip.

  Antwoord
 2. Astrid

  Hallo Marrit,

  Wat een goede en duidelijke info.
  Ik wist niet dat je de Alt tekst zo eenvoudig kon aanpassen in social media.
  Ik heb het gelijk op de foto van het laatste bericht op onze Facebook pagina veranderd.
  Ik zal voortaan alle foto’s van een duidelijke alt tekst voorzien.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tips voor het beginnen van een blog (als je autistisch bent) - A-typist - […] zoekwoorden in de tekst, tags toevoegen, een meta-omschrijving schrijven die de aandacht trekt, de afbeeldingen omschrijven, enzovoort). Op internet…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest