Clubhouse: echte gesprekken op afstand

door | 19-02-2021 | Toegankelijkheid | 0 Reacties

Marrit lachend aan telefoon achter bureau

Clubhouse is helemaal hip en in het nieuws. Ik ben ook niet de enige die erover schrijft en er zijn ook al verschillende mensen die een podcast hebben opgenomen over Clubhouse, dus als luisteren je beter ligt kun je tussen de podcasts zoeken naar afleveringen over Clubhouse. Ik zal in dit blogartikel ook verwijzen naar andere artikelen en podcasts waar ik denk dat ze iets toevoegen.

Wat is Clubhouse

Clubhouse is een app waar audio de hoofdrol speelt. In de app zie je zogeheten ‘rooms’ waar je naar binnen kunt. Ik heb de vergelijking met een congrescentrum gehoord, die vind ik wel mooi. Stel dat je in de hal van een groot congresgebouw staat en je het programma ziet. Je kunt naar binnen lopen bij een gesprek over LinkedIn, marketing, een ondernemersborrel, lunchwandeling, ga zo maar door.

Als je een kamer binnengaat, kun je niet meteen terugpraten. Je zit dan in het publiek, zoals bij een congres wanneer je een lezing volgt. Je kunt dus makkelijk ongestoord ergens meeluisteren. Als je ergens een vraag wilt stellen of mee wilt praten tik je op het knopje met een handje. Deze staat altijd rechts onderin het beeld. De moderator van de room, te herkennen aan een groene cirkel met een witte ster erin kan zien wie de handen opsteekt en deze mensen uitnodigen op het podium. Degene die een hand opsteekt krijgt dan een melding met een knop om mee te komen spreken.

Lees ook dit artikel van Rimke van Ik help jou online over Clubhouse voor ondernemers. Ze legt hier ook meer uit over de app.

Clubhouse en toegankelijkheid

De eerste week dat ik op Clubhouse zat was het nog niet heel toegankelijk, maar met de update van maandag 8 februari zijn bijna alle knoppen toegankelijk gemaakt en worden ze ook voorgelezen door de VoiceOver. Er zijn nog wel wat verbeterpunten, maar de app is nog volop in ontwikkeling, dus ik verwacht dat het binnen een paar weken weer nog makkelijker en beter wordt.

Wat ik een van de leuke dingen vind aan clubhouse is dat je als blinde of slechtziende gelijk bent aan een goedziende als je eenmaal in een ‘room’ luistert of spreekt. Het is niet dat je op een netwerkbijeenkomst binnenkomt met je taststok en mensen je stok als eerste zien en dat als drempel zien of je eerst vragen gaan stellen over je visuele beperking. Bij een onderwerp waar het dan niet uitmaakt of je wel of niet ziet is dat fijn. Zo kwam ik in een yogales en kan op audio niemand bij de docent afkijken hoe de oefeningen gaan. Maar ook bij een onderwerp als de verkiezingen, marketing of je eigen vakgebied spreek je nu gewoon mee.

Blind of slechtziend en Clubhouse gebruiken

Ben je blind of slechtziend en maak je gebruik van de VoiceOver op je iPhone? Dan is deze podcast met rondleiding en uitleg van Tatjana en Sander erg interessant. Ze leggen in de podcast uit hoe de app werkt en hoe je makkelijk bij alle knoppen komt. Ik heb zelf met Tatjana en Sander een uitleg gegeven op Clubhouse zelf, maar niet iedereen kon daarbij aanwezig zijn. Daarnaast is een gesprek op Clubhouse live, dus wanneer je binnenstapt heb je toch een deel al gemist. Dan kun je alsnog wel vragen stellen, maar een podcast kun je weer altijd op elk moment luisteren. Ik raad je dus ook aan om eerst eens te luisteren naar deze podcast en daarna te gaan oefenen op Clubhouse.

Begin gewoon eens met luisteren, de app ontdekken en je hand opsteken als je mee wilt praten. Er zijn altijd wel mensen die je verder willen helpen als ze langer gebruikmaken van de app. Zo heb ik al twee keer met anderen samen een uitleg gegeven op clubhouse en hadden mensen ook de kans om een beetje te oefenen met de knoppen. Nu is het voor veel mensen nog even oefenen met de knoppen die je erbij krijgt als je moderator bent. Zo kun je dan de opgestoken handen accepteren en mensen spreker maken, maar ook de ‘room’ eindigen met ‘end the room’ en als moderator kun je ook iemand anders weer moderator maken, zodat je niet alles in je eentje hoeft te regelen en als je verbinding wegvalt je weet wie de handen regelt en het gesprek gaande houdt.

Hype of blijvertje?

Er wordt regelmatig gezegd dat de app door de maatregelen rondom corona vooral populair is. Ik denk zeker dat er in de toekomst weer meer mensen offline met elkaar afspreken, maar dat Clubhouse heel fijn is om met mensen in contact te blijven die verder weg wonen. Ik vergelijk het soms met een verjaardag waar je iemand kent en ook weer mensen spreekt die je nog niet zo goed kent of alleen van naam kent of ooit eens hebt gesproken. Dat zijn de gesprekken waar ik aanhaak omdat ik iemand al ken en dan gaan de gesprekken ook van het ene naar het andere onderwerp. Maar ook voor informatie en kennis krijgen en uitwisselen is het handig. Je hoeft niet eerst een heel eind te reizen naar een bijeenkomst en als je het onderwerp niet interessant meer vindt verlaat je de ruimte gewoon weer en kijk je of er nog iets anders interessants bezig is.

Ook is het ideaal om even snel te kijken of iemand je kan helpen met een vraagstuk. Zo hebben we met een paar blinden en slechtzienden ook al gesprekken gehad over programma’s die toegankelijk zijn of niet en hoe we dingen konden oplossen. Juist omdat je snel ziet dat iemand ergens hulp bij nodig heeft en je ook je eigen connecties binnen Clubhouse een seintje kunt geven is er dan snel een oplossing. Zo heb ik een aantal mensen een seintje gegeven tijdens een van de gesprekken over toegankelijkheid en programma’s, omdat ik dacht dat zij wel iets wisten van toegankelijkheid, ICT en andere tools. Maar ook als je denkt dat iemand iets heeft aan een informatieve ‘room’ dan kun je diegene ‘pingen’ zoals dat heet als je iemand een seintje geeft.

Ik denk dus zeker dat het een blijvertje is, zodat je als je ver uit elkaar woont elkaar verder kunt helpen en in contact kunt blijven door eens lekker mee te kletsen met anderen die je kent.

Mogelijkheden van Clubhouse

Naast de gesprekken waar je gewoon een beetje met elkaar praat, zijn er meer mogelijkheden. Als je een ‘room’ inplant zien mensen wanneer je het over een bepaald onderwerp gaat hebben. Zo kun je meer mensen bij je gesprek (of uitleg, lezing of workshop) krijgen. Leuke mogelijkheden die ik al voorbij heb zien komen zijn dan ook:

  • Een meditatie of visualisatie
  • Een yoga-les
  • De vele sessies met uitleg over clubhouse
  • Vrijdagmiddagborrels
  • Lunchwandelingen
  • Q&A-sessies

Soms zijn dingen lastiger te volgen als je middenin een gesprek valt. Zelf zet ik daarom bij mijn onderwerp ook het tijdstip waarop het gesprek startte, dan weten mensen als ze later binnenvallen dat ze al iets gemist hebben over het onderwerp. Veel ondernemers herhalen hun onderwerp regelmatig, net als wanneer ze regelmatig een webinar geven. Omdat het live gesprekken zijn, moet je toch elke keer een keuze maken waar je wel of niet wilt luisteren en eventueel meepraten.

Je kunt mij op Clubhouse vinden onder mijn eigen naam Marrit Postma (@marritpostma). Als je blind of slechtziend bent en nog wat hulp nodig hebt mag je mij altijd even inschakelen en kan ik je nog even uitleggen hoe het werkt.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest