Column: Positief bekijken

Column: Positief bekijken

Deze column verscheen in de nieuwsbrief van Bartiméus Fonds, eerder Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, van oktober 2017.

Positief bekijken

Iets positief of negatief benaderen of pessimistisch of optimistisch zijn is volgens mij een keuze. Zelf kies ik het liefst om iets een positieve draai te geven en naar mogelijkheden te kijken, maar zo zijn er ook genoeg mensen die iets negatief benaderen.

Ik vraag weleens aan mensen om een foto te beschrijven en dan zeg ik dat ik slechtziend ben. Dan zeggen ze weleens “wat vervelend!”. Ik zeg dan vaak: “valt wel mee hoor”, want ik vind het helemaal niet vervelend om slechtziend te zijn. Ik kan er prima mee leven dankzij de hulpmiddelen van tegenwoordig. Zo wordt veel op mijn iPhone voorgelezen door de Voice-over en kan ik ook de letters groter zetten. Alleen die afbeeldingen blijven lastig te bekijken, maar vervelend? Nee, zo bekijk ik het niet.

Soms vind ik het wel jammer dat ik niet met de fiets ergens heen kan. Vooral als ik andere ouders hun kinderen op de fiets weg zie brengen. Mijn zoontje is nu ongeveer 6 maanden en kan nog lekker gedragen worden, maar het fietsen zal ik toch aan anderen moeten overlaten of samen met anderen op de tandem moeten doen. Gelukkig zijn er genoeg goedzienden die daarbij willen helpen.

Een reactie plaatsen