Emoji gebruiken? Maak er geen kermis van!

door | 18-06-2020 | 0 Reacties

Gele cirkel met de tekst Wist je dat...

Emoji, je kent ze vast wel, al die plaatjes die je kunt gebruiken in berichten op social media. Van een simpele smiley J, hartjes en bloemetjes tot verschillende dier- en fruitsoorten en uitgebreide symbolen en diagrammen. Er zijn er tegenwoordig zoveel, dat waarschijnlijk niemand ze allemaal al kent. Maar hoe gebruik je die nou in je zakelijke communicatie en is dat wel zo handig?

Steeds vaker worden emoji ook gebruikt in berichten op Facebook en LinkedIn. De een gebruikt er af en toe eentje in een bericht, de ander gebruikt meteen een hele reeks emoji achter elkaar. De meningen verschillen over het nut en de hoeveelheid die je moet gebruiken. Zelf vind ik af en toe een emoji in een bericht niet erg, zelf gebruik ook regelmatig een knipoog om aan te geven dat de tekst ook weer niet te streng over hoeft te komen. Een hele reeks emoji gebruiken midden in je bericht vind ik daarentegen niet nodig en zelfs irritant.

Emoji in namen

Op LinkedIn worden naast emoji in berichten ook emoji gebruikt in namen en kopregels. Van een vriend hoorde ik dat op Twitter ook regelmatig emoji in namen worden gebruikt. Het wordt vast gedaan om op te vallen tussen alle andere standaardberichten en namen.

Emoji luisteren

Omdat ik slechtziend ben lees ik veel teksten op social media met de VoiceOver op mijn iPhone. Deze leest alles voor wat er in beeld staat, dus ook de emoji. Op LinkedIn moet ik eerst de emoji voor de naam lezen voordat ik de voor- en achternaam hoor. De naam wordt daarmee dus een lange zin vol woorden waar ergens in het midden een voor- en achternaam staat. Waar je als goedziende gewoon een paar plaatjes ziet en meteen met je ogen naar de namen gaat en dan door naar het bericht, kost dat mij dus wel wat meer tijd.

Ik heb ter illustratie een filmpje gemaakt. De emoji heb ik gekopieerd van namen die ik in een kwartiertje scrollen tegenkwam. Ik moest ze even ergens parkeren, dus heb ze in een chatbericht naar Ralf gestuurd, zodat ik later het filmpje kon maken. Hij weet ervan en zou niet reageren, zodat ik het bericht snel terug kon vinden. En zie eens hoe lang dit filmpje duurt. Als goedziende ga je waarschijnlijk in een paar tellen door het bericht en negeer je misschien zelfs veel van de emoji. Enkele emoji in een bericht zoals hier zou ik ook kunnen negeren, maar omdat ik nooit zeker weet of er een tekst komt tussen de emoji moet ik wel wachten tot de VoiceOver klaar is met lezen. Want stel nou dat er iets belangrijks tussen stond en ik die informatie mis.

Deze stem is niet de beste kwaliteitsstem. Je kunt uit meerdere stemmen en soms ook uit betere kwaliteitsstemmen kiezen.

Vond je dit nu te snel gaan, weet dan dat de spreeksnelheid aangepast kan worden, ik ben gewend aan deze snelheid. Met een langzamere stem duurt het ook nog langer voordat alles gelezen is. Ik heb hieronder nog even de emoji uit de video uitgeschreven voor jullie, zodat je ziet hoeveel woorden een emoji soms is. Lees het anders even hardop, dan heb je een idee.

 • Raket
 • Aardbolsymbool met meridianen stralende ster stralende ster aardbolsymbool met meridianen
 • Vinkje
 • Vuur spierballen spierballen vuur
 • Symbool voor hoge helderheid hart met sterren hart met sterren symbool voor hoge helderheid
 • Spinnenweb
 • Pootafdrukken
 • Stapel boeken
 • Mobiele telefoon
 • Diagram met opgaande trend gele vijfpuntige ster gele vijfpuntige ster diagram met opgaande trend
 • Gloeilamp diagram met opgaande trend en yen-teken diagram met opgaande trend en yen-teken gloeilamp
 • Hersenen spierballen
 • Diagram met opgaande trend jongenshoofd met lichte huidskleur jongenshoofd met lichte huidskleur diagram met opgaande trend
 • Gele vijfpuntige ster zon met gezicht zon met gezicht gele vijfpuntige ster
 • Onbewoond eiland vliegtuig bagage bagage vliegtuig onbewoond eiland
 • kettingsymbool kettingsymbool
 • Diamant

Kermis

Naast de toegankelijkheidsreden vind ik erg veel emoji ook niet mooi staan. Het is net als een tuin vol felgekleurde vlinders, een verzameling tuinkabouters, windmolentjes en heel veel verschillende bloemen. Soms wordt het gewoon net even iets te veel van het goede. Of een kermis waar je overal knipperende lichten ziet, muziek en geluiden van attracties hoort en helemaal moe van terugkomt.

Het doet me ook denken aan de tijd dat ik op de middelbare school MSN gebruikte om contact te houden met vrienden. Daar gebruikten we ook veel emoticons om onze namen op te leuken. Als je verliefd was had je vaak veel hartjes om je naam heen staan, soms ook een rode roos of iets anders leuks. Als de liefde over was stonden er roosjes met hangende kopjes en gebroken hartjes.

Het is misschien een kwestie van smaak, maar voor het gebruikersgemak vind ik emoji in namen wel vervelend worden. 1 emoji achter je naam vind ik nog wel te doen. Tijdens het lezen heb ik dan je naam al gehoord en kan ik verder naar de inhoud van het bericht zelf en de emoji eventueel maar half lezen of overslaan.

In dit blog over andere lettertypes op social media vertelde ik ook al kort iets over emoji en je teksten op social media leesbaar houden.

En, gebruik jij emoji ook al met mate?

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Podcasts over toegankelijkheid en leven met een beperking | Woordprikkels - […] In aflevering 7 van de Van Strategie tot Implementatie Podcast van Eline Landgraf noemt Eline aan het eind dat…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *