Is het de blog of het blog?

door | 27-02-2020 | 0 Reacties

Gele cirkel met de tekst Taaltip!

Ik krijg vaak de vraag of het de blog of het blog is. Op mijn Facebookpagina deelde ik de taaltip al eens, maar nu kun je hem ook hier op mijn blog lezen. Want welk lidwoord hoort er bij blog? Je leest het hier.

Je ziet het vast ook regelmatig allebei voorbijkomen, zowel het blog als de blog komen voor. Je begint dan vast te twijfelen wat nu correct is.

Zowel de blog als het blog is juist. Soms zijn er zelfstandig naamwoorden waar beide lidwoorden bij kunnen.

Wel gebruiken mensen hier de en het soms verschillend. Meestal met de gedachte dat blog een afkorting is van (de) weblog of (de) blogsite of juist van (het) blogbericht, (het) blogartikel of (de) blogpost.

Een veilige manier om toch een keuze te maken is dus door er weer een langer woord van te maken. Zo gebruik ik vaak blogbericht als ik het echt over dat ene blogbericht heb. Maar ik verwijs ook regelmatig naar de blog of de blogpagina van mijn website. Bij meervoud is het weer makkelijk, zo kun je het altijd alleen maar over de blogs hebben. Vaak heb je het dan wel over je blogberichten, dus bijvoorbeeld de gastblogs op mijn website.

Die, deze, dit en dat

Wel gebruik je bij het-woorden dit en dat om ernaar te verwijzen en bij de-woorden die en deze. Het is dus altijd het blog(bericht) dat ik laatst schreef en de blog(pagina) die op mijn website staat. Dit zie ik ook nog regelmatig fout gaan. Vaak zie ik dan in een zin: in het blog die ik schreef lees je over … of het meisje die daar loopt. Vaak gaat het wel pas mis als je de of het vervangt door een. Denk maar aan een meisje die daar loopt.

Wees consistent

Zorg wel dat je altijd dezelfde vorm gebruikt. Het leest namelijk heel raar als je in een tekst, of misschien zelfs wel in dezelfde alinea wisselt van de blog naar het blog. Vooral als je dan ook nog wisselt tussen die en dit om te verwijzen.

Woorden en begrippen die je op een bepaalde manier wilt blijven gebruiken kun je ook vastleggen in een stijlgids of een eigen woordenlijst waar je steeds in terug kunt kijken welke keuzes je hebt gemaakt voor taal en tekst. Je kunt dan bijvorobeeld noteren:

De blog, verwijzen met die en deze.

Of natuurlijk: het blog, verwijzen met dit en dat.

Maar ook als je kiest voor blogbericht, blogpost of blogartikel kun je dit ook noteren.

Weet je niet zeker of je lidwoorden goed staan in je tekst en of je goed verwijst? Laat je tekst dan eens checken door mij. Je kunt eerst een tekst gratis laten proefchecken en als je dit bevalt kan ik dit eventueel vaker voor je doen. Mail je proeftekst naar info@woordprikkels.nl en vermeld erbij dat je hem wilt laten proefchecken.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. 3 redenen waarom bloggen goed is voor je website en bedrijf | Woordprikkels - […] Lees ook de taaltip ‘Is het de blog of het blog’ […]
  2. Ondernemerslessen uit 2021 en plannen voor 2022 | Woordprikkels - […] Is het de blog of het blog? […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *