Podcasts over toegankelijkheid en leven met een beperking

door | 12-08-2021 | 1 reactie

Marrit lachend aan telefoon achter bureau

Podcasts zijn er over allerlei onderwerpen en van allerlei mensen. Podcasts zijn ideaal als je van luisteren houdt en op die manier informatie tot je neemt en ideaal om te combineren met andere dingen, zoals het huishouden, tijdens het wandelen of tijdens het werk als dat zo uitkomt. In dit blog geef ik tips voor podcasts over toegankelijkheid of het leven met een beperking.

Wat is een toegankelijke podcast?

Als ik het dan toch over podcasts en toegankelijkheid heb is het ook wel goed om te benoemen wanneer een podcast toegankelijk is. Het is handig om niet te veel achtergrondgeluid of ruis te hebben in een podcast, zodat iedereen goed kan horen en verstaan wat er gezegd wordt. Verder is het altijd goed om een transcript bij je podcast te plaatsen, of dat nu is in de shownotes bij de podcast of op een eigen website. Soms zie je ook een combinatie van een blog met een podcast, dan staat in de blog uitgeschreven wat er in de podcast wordt verteld of wordt in de podcast de blog voorgelezen of de boodschap van de blog verteld.

Een transcript is een uitwerking in tekst van de podcast. Dit is ideaal voor mensen die doof of slechthorend zijn en op deze manier toch de boodschap van je podcast meekrijgen. Vaak wordt in een transcript ook de sfeer van een gesprek weergegeven. Een transcript kan gemaakt worden door iemand die de podcast luistert en volledig uitwerkt, maar er zijn ook programma’s die een tekst maken van de audio. Hierin zitten vaak wel fouten, alsof het programma iets verkeerd verstaat en er iets heel anders van maakt. Ik controleer ook transcripts voor podcasts, zodat de tekst wel klopt met de audio.

Lees ook eens deze pagina over het maken van een toegankelijke podcast.

Podcasts over toegankelijkheid en leven met een beperking

Ik heb in een paar Facebookgroepen voor ondernemers met een beperking rondgevraagd naar podcasts of afleveringen die te maken hebben met toegankelijkheid of leven met een beperking. Ik heb zelf nog niet alles kunnen luisteren, maar ga dat zeker ook nog even doen.

In aflevering 7 van de Van Strategie tot Implementatie Podcast van Eline Landgraf noemt Eline aan het eind dat Emoji om je naam op LinkedIn niet handig zijn voor mensen met een visuele beperking. Ik deelde deze aflevering ook op LinkedIn omdat het aansluit bij een blog dat ik schreef over emoji.

In de podcast Oog voor Toegankelijkheid vertellen Tatjana en Sander over de toegankelijkheid van verschillende apps en programma’s. Ze hebben samen nog een podcast, De witte stok, waarin ze vertellen over het leven met een visuele beperking.

In de Beeldspieker gaat Ferry Molenaar in seizoen 1 langs bij musea om meer te ontdekken over kunst. Elke aflevering wordt een kunstwerk beschreven en meer achtergrondinformatie verteld over de kunstenaar en het kunstwerk. Ferry is zelf blind en weet de juiste vragen te stellen om erachter te komen hoe een kunstwerk eruit ziet. Leuk aan de Beeldspieker is ook dat er regelmatig tips worden gegeven over het beschrijven van beeld en hoe je dat goed kunt doen. Op de website van de Beeldspieker kun je het transcript vinden met de sfeer van de podcast en een video met gebarentaal, ze presenteren zichzelf daarmee als de toegankelijkste podcast. Kijk hier dus vooral even naar als je zelf je podcast toegankelijk wilt maken.

In de podcast Gestructureerde Chaos vertelt Sander over het leven met een visuele beperking en wat je dan zoal kunt doen en tegenkomt aan toegankelijke en ontoegankelijke dingen. De afleveringen zijn heel divers, over de Efteling, reizen, Braille, studeren, en nog veel meer.

Verschillende organisaties voor blinden en slechtzienden maken ook podcasts. Zo heeft de Oogvereniging de podcast Een en al oog, de Macula vereniging de podcast Ogenblikje en Visio maakt ook regelmatig podcasts over toegankelijke apps en andere handige dingen.

Tips die ik via de Facebookgroepen kreeg:

Het lijstje met aanraders uit de Facebookgroepen heb ik op het moment van schrijven zelf nog niet geluisterd. Als ik dat heb gedaan pas ik de blog misschien nog wat aan met meer informatie over de podcast zelf.

Ken jij nog interessante podcasts die aansluiten bij het thema toegankelijkheid of leven met een beperking? Laat het dan weten in de reacties.

​Tekst- en toegankelijkheidstips in je mailbox

​Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en tips over toegankelijke content in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en toegankelijkheidstips.

1 Reactie

  1. Patricia

    Erg interessant Marrit! Dankjewel

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *