Toegankelijkheid voor dove en slechthorende mensen

door | 2-07-2020 | 0 Reacties

Handen op toetsenbord

Dit is een gastblog van Sofie Helleman van SpeciTaal.

Als het gaat om het creëren van toegankelijkheid bij mensen met een beperking, denken veel mensen vooral aan rolstoelers, blinden en slechtzienden of een andere groep met een zichtbare beperking. Toch? Dat juich ik toe, maar er is meer! In de maatschappij draaien verschillende groepen mee, ook wij: dove en slechthorende mensen. Ook wij willen meer aandacht voor de toegankelijkheid op een manier die bij ons past. Denk jij bij het maken van (vooral audiovisuele) content ook aan ons?

Gebarentaal is een ‘hot item’

Het klinkt gek, maar met dank aan de uitbraak van het coronavirus is gebarentaal nu een ‘hot item’. Gebarentolk Irma, die persconferenties vertolkt naast Mark Rutte en onder andere Hugo de Jonge, kwam in beeld en iedereen raakte in de ban. Het genoemde Irma-effect ontstond en dat is een goed begin. Het besef komt langzaam bij iedereen. Dove en slechthorende mensen horen ook in de samenleving en willen ook kunnen volgen wat er wordt gezegd.

Dat we graag een tolk gebarentaal in beeld willen zien, zodat we alles kunnen volgen in onze moedertaal, is niet gek. Ingewikkelde onderwerpen die worden besproken is in tekst niet altijd goed te begrijpen voor iedereen. Door deze onderwerpen, vaak van journalistieke aard, te laten vertolken door een tolk gebarentaal, creëer je een gevoel van rust en gelijkwaardigheid. Het is toch bijna gek om te zeggen dat je eigenlijk anders altijd via een tweede of derde lijn informatie moet vergaren? Of dat je pas een halve dag later te horen krijgt wat er nou precies gaande is of was?

Nooit geen ondertiteling

Nu is het natuurlijk niet altijd mogelijk om voor elke video een tolk gebarentaal in te zetten. Denk vooral maar eens aan video’s die gedeeld worden op social media. Je zou voor de lol eens al het geluid uit moeten zetten. Kijk dan nog maar eens hoeveel video’s je kunt volgen en hoe je ineens beseft dat je toch wel erg veel mist soms.

De video’s kunnen dan wel erg veel visuele aspecten bevatten, maar wij weten bijvoorbeeld nooit of er een verhaal wordt verteld door middel van een voice-over. Zo zou het maar eens kunnen dat een video helemaal niet grappig blijkt te zijn, of juist wel. Hoe grappig een video ook kan zijn, hoe droevig misschien het ook is of hoe belangrijk het ook kan zijn. Het zou fijn zijn als iedereen beseft dat wij nooit geen ondertiteling willen. Ondertiteling zorgt voor connectie, want een beeld vertelt een verhaal, maar het echte verhaal wordt ook verteld. Door ondertiteling toe te voegen creëer je het hele plaatje.

Van ingewikkeld naar eenvoudig

Als het gaat om audiovisuele content, vraag ik je dus om één ding: het toevoegen van ondertiteling of misschien zelfs wel een tolk gebarentaal. Dit kan ook bij het maken van muziekvideo’s. Maar je kan ook nog jouw teksten nakijken. Heb je een bedrijf of schrijf je gewoon graag verhalen die ontzettend vaak gedeeld worden? Kies dan voor makkelijke woorden. Schrijf dan bijvoorbeeld geen ‘accuraat’, maar zeg gewoon ‘zeer nauwkeurig’.  Of wat te denken van ‘kordaat’? ‘Vastberaden’ is een beter woord.

Vind je het lastig om hiermee rekening te houden? Dan kan ik je vertellen dat ik weet dat je niet de enige bent. Mijn naam is Sofie Helleman en met SpeciTaal ben ik de verbindende factor tussen de horende samenleving en de wereld van dove en slechthorende mensen. Uit eigen kennis en ervaringen heb ik ontdekt dat het dagelijks leven zich er nog niet zo bewust van is dat er nog geen sprake is van een inclusieve samenleving, ook al is er inmiddels zoveel ontwikkeld voor dove en slechthorende mensen. Ik kan jou helpen met dingen waar jij tegenaan loopt op het gebied van toegankelijkheid. Samen maken we de samenleving toegankelijker.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest