Podcasttranscriptie

Maak je podcast toegankelijk voor iedereen met een podcasttranscript

Voordelen van een transcript:

  • Dove en slechthorende mensen krijgen ook mee wat je vertelt in je podcast
  • Je kunt zelf snel opzoeken wat je in je podcast hebt verteld
  • Je informatie is vindbaar, want ook met zoekmachines kan je tekst gevonden worden. Zoekmachines zoeken niet in audio. 😉

Podcasts zijn helemaal in. Bijna elke ondernemer heeft wel een podcast en anders willen ze ermee beginnen. Misschien luister jij ook regelmatig podcasts of maak je er zelf een. Maar kende je het podcasttranscript al? Kortgezegd is een podcasttranscript een tekstversie van je podcast.

Waarom een podcasttranscript?
Nu vraag je je misschien af: waarom zou ik een tekstversie van mijn podcast willen als ik juist heb gekozen voor het maken van podcasts in plaats van te gaan bloggen op mijn website?

Je maakt je podcast toegankelijk voor dove en slechthorende mensen. Mensen die slecht horen krijgen niet (goed) mee wat je in je podcast vertelt. Ook mensen die afgeleid zijn of veel achtergrondgeluid hebben willen wel eens snel terug kunnen vinden wat je precies zei. Dan is een podcasttranscript ideaal. Je informatie is meteen te lezen en mensen die een bepaald woord willen terugvinden kunnen snel zoeken in je transcript naar het moment waarop ze dat hoorden.

Je maakt de inhoud van je podcast beter vindbaar. Als iemand een vraag heeft, zoekt hij meestal via een zoekmachine naar informatie. Nu kan een zoekmachine niet zoeken in een audio, maar als jij je audio laat omzetten naar een goede tekst kan ook een zoekmachine en iemand die met een zoekmachine zoekt de inhoud van jouw podcast vinden. Je denkt hiermee dus ook meteen aan je eigen vindbaarheid.

Deze transcripten maakte ik onder andere:

Alles over audiodescriptie

In deze driedelige podcastserie leer je alles over audiodescriptie. Wat het is, hoe het gemaakt wordt en hoe blij blinden en slechtzienden hiermee zijn, maar ook de wensen voor de toekomst.

Ik vond dit een mooie serie om transcripten voor te maken omdat er veel ‘sfeerimpressies’ in zitten, je hoort achtergrondgeluiden, muziek, verschillende stukken audiodescriptie en verschillende sprekers.

Het Balanskantoor

Jacqueline van Het Balanskantoor verzorgt de boekhouding voor bedrijven én geeft in haar korte podcasts tips en informatie over verschillende zaken rond administratie.

Je vindt de afleveringen en transcripten hier.

Ferry op bezoek

In Ferry op bezoek gaat Ferry in gesprek met mensen om te horen wat hen inspireert. Vanaf aflevering 2 (Op bezoek bij Koen) verzorg ik de transcripten.

Je vindt de afleveringen en transcripten van Ferry op bezoek hier.

Inclusiecast

In Inclusiecast gaat Evita in gesprek met mensen over diversiteit en inclusie. De onderwerpen zijn heel divers. Voor seizoen 2 heb ik de transcripten van afleveringen 1, 3, 5 en 7 verzorgd.

Je vindt hier (een deel van) de transcripten bij seizoen 2 van Inclusiecast.