Podcasttranscriptie

Maak je podcast toegankelijk voor iedereen met een podcasttranscript

Voordelen van een transcript:

 • Dove en slechthorende mensen krijgen ook mee wat je vertelt in je podcast
 • Je kunt zelf snel opzoeken wat je in je podcast hebt verteld
 • Je informatie is vindbaar, want ook met zoekmachines kan je tekst gevonden worden. Zoekmachines zoeken niet in audio. 😉

Podcasts zijn helemaal in. Bijna elke ondernemer heeft wel een podcast en anders willen ze ermee beginnen. Misschien luister jij ook regelmatig podcasts of maak je er zelf een. Maar kende je het podcasttranscript al? Kortgezegd is een podcasttranscript een tekstversie van je podcast.

Waarom een podcasttranscript?
Nu vraag je je misschien af: waarom zou ik een tekstversie van mijn podcast willen als ik juist heb gekozen voor het maken van podcasts in plaats van te gaan bloggen op mijn website?

Je maakt je podcast toegankelijk voor dove en slechthorende mensen. Mensen die slecht horen krijgen niet (goed) mee wat je in je podcast vertelt. Ook mensen die afgeleid zijn of veel achtergrondgeluid hebben willen wel eens snel terug kunnen vinden wat je precies zei. Dan is een podcasttranscript ideaal. Je informatie is meteen te lezen en mensen die een bepaald woord willen terugvinden kunnen snel zoeken in je transcript naar het moment waarop ze dat hoorden.

Je maakt de inhoud van je podcast beter vindbaar. Als iemand een vraag heeft, zoekt hij meestal via een zoekmachine naar informatie. Nu kan een zoekmachine niet zoeken in een audio, maar als jij je audio laat omzetten naar een goede tekst kan ook een zoekmachine en iemand die met een zoekmachine zoekt de inhoud van jouw podcast vinden. Je denkt hiermee dus ook meteen aan je eigen vindbaarheid.

Wil jij ook een podcasttranscript?

Dan hebben Ferry Molenaar van de podcastcreator.nl en ik nu de podcasttranscriptiebundel voor jou. Hierin hebben we onze krachten als audio-expert en tekst-expert gebundeld. Ferry zorgt dat jouw audio goed omgezet wordt naar een tekstbestand en stuurt het dan naar mij. Ik zorg dan dat het tekstbestand helemaal in orde komt. Want na het omzetten van een audio naar tekst sluipen er allerlei rare foutjes in. Het programma herkent niet altijd welk woord je zegt en maakt er iets anders van. Zo heb ik eens een tekstbestand gehad waarin ‘je hart gaat van dikke pik’ stond waar in de audio ‘je hart gaat van rikketikketik’ werd gezegd. Dat had je niet willen publiceren en daarom verbeter ik deze teksten. Ook haal ik de stukken eruit waar mensen naar woorden zoeken en hun zin opnieuw beginnen.

Sfeerimpressie

Naast de tekst die echt uitgesproken is door sprekers in een podcast is er ander geluid dat de sfeer kan bepalen. Zo kunnen de sprekers lachen, wat je in platte tekst niet terugleest. Daarom voeg ik om de sfeer van de podcast weer te geven vaak tussen de gesproken tekst door sfeerimpressies toe. Denk dan aan een stukje als intromuziekje of Ferry en Marrit lachen. Natuurlijk wel met de namen van de sprekers van die podcast. Maar denk ook aan achtergrondgeluid als regen of stromend water, vogelgeluiden, vertrekkende treinen. Transcripten zijn ideaal voor dove en slechthorende mensen om je podcast mee te krijgen en juist door d sfeerimpressie krijgen ook zij de hele sfeer en inhoud van je podcast mee. Een transcript is meer dan wanneer je een blogtekst van je podcast zou laten maken.

Lees hier hoe ik een podcasttranscript controleer.

Hoe werkt het?

Stap 1: je stuurt je podcastaflevering(en) in.
Stap 2: Ferry zet je podcast om naar een tekstbestand met een programma.
Stap 3: Ik krijg de tekst en audio van Ferry en controleer deze terwijl ik naar de podcast luister. Ik haal dubbele woorden en herhaling eruit, controleer of er geen rare woorden in zijn gekomen omdat het programma je ‘verkeerd heeft verstaan’ en zorg dat het lekker leest, maar wel weergeeft wat er in de podcast verteld wordt.
Stap 4: Jij krijgt per mail een podcasttranscript dat je bij je podcast kunt publiceren en advies van Ferry hoe je het transcript het beste bij je podcast kunt publiceren. Ferry geeft hierbij ook tips hoe je je podcast nog beter kunt opnemen.

Jouw investering in podcasttranscriptie

Wil jij een transcript bij je podcast? Je kunt in de rekentool berekenen hoeveel je betaalt voor het gewenste aantal minuten. Bij een groter aantal minuten ben je voordeliger uit. Je bepaalt zelf hoe lang je aflevering is en kunt op deze manier afleveringen van diverse lengtes insturen.

Bereken zelf wat je investering is:

  • Let op: de prijzen in de rekentool zijn exclusief 21% btw.
  • De levertijd is in overleg en afhankelijk van de beschikbaarheid.
  • Je mag de bundel spreiden over zoveel afleveringen als je zelf wilt.
  • Het transcript wordt zonder eventuele huisstijl opgeleverd.
  • Geen onverwachte kosten (what you see is what you get).
  • Als er te veel mensen door elkaar praten of je wilt een snellere levertijd dan vooraf afgesproken kan het zijn dat we extra kosten in rekening brengen. Dit melden we altijd vooraf en samen zoeken we naar de beste oplossing.
  • We zetten alleen podcasts om in een transcript in het Nederlands. Af en toe een Engels woord of een accent is natuurlijk geen probleem, maar podcasts in het Engels of in dialect vallen niet binnen deze bundel.
  • De bundel wordt uiteindelijk berekend op seconden, waarbij een gedeelte van een seconde voor een hele seconde telt.

  Wie gaan er voor jou aan de slag?

  Marrit

  Dit ben ik:

  Ik ben Marrit Postma en ik houd van duidelijke teksten en onze mooie Nederlandse taal. Daarom herschrijf en corrigeer ik teksten voor ondernemers die graag anderen helpen vanuit hun passie. Tijdens mijn werk luister ik graag inspirerende podcasts en tijdens het controleren van een podcasttranscript kan ik dit mooi combineren. 😉

  En dit is Ferry:

  Mijn naam is Ferry Molenaar en ik ben mijn hele leven al geboeid door geluid. Als podcastmaker help ik mensen om hun verhaal met behulp van geluid te vertellen. Van storytelling tot het opnemen en monteren van podcasts en nu ook het transcriberen zodat podcasts door iedereen gevonden en geconsumeerd kunnen worden.

  Ferry Molenaar achter de microfoon

  Voorbeeld van een podcast en transcript

  Benieuwd hoe zo’n podcasttranscript eruit ziet? Voor Ferry op bezoek bij Koen maakte ik het podcasttranscript met sfeerimpressies. Wil je dit ook? Neem contact op met Ferry of mij voor meer informatie.

  Luister hier naar de aflevering en/of lees het transcript.

  Wat onderscheidt ons van andere transcriptieservices?

  • Er gaan een audio- en taalexpert voor je aan de slag.
  • Er komen geen onverwachte kosten bij, dus je weet wat je kwijt bent.
  • Je krijgt advies over het plaatsen van je transcript
  • Je krijgt tips over opname
  • Transcript volledig naar jouw wens, dus zonder extra kosten

  Veelgestelde vragen

  Van wie krijg ik de factuur?

  Als je eerste contact via mij verloopt krijg je ook de factuur van mij. Loopt jouw eerste contact via Ferry? Dan zul je van hem de factuur ontvangen.

  Geel vraagteken

  Pin It on Pinterest