5 manieren om je Nederlands te blijven ontwikkelen

door | 1-07-2021 | 0 Reacties

Marrit met de tekst Lekker bezig zijn met taal

Wil jij je Nederlands blijven ontwikkelen en onderhouden, bijvoorbeeld omdat je niet meer naar school gaat en er daarom niet meer dagelijks mee bezig bent? Of misschien wel omdat je niet meer dagelijks met de Nederlandse taal bezig bent omdat je in het buitenland woont? Dan vind je in dit blog verschillende manieren om je Nederlands te blijven ontwikkelen. Denk aan nieuwe woorden leren of tests doen.

Onze Taal – Taalpost

Als je graag op de hoogte blijft van nieuwtjes en de taalontwikkeling is Taalpost zeker leuk om je op te abonneren. Je krijgt elke dinsdag en donderdag een mail met daarin nieuwtjes, evenementen, taaltips en nieuwe of lastige woorden. Je leest hier meer over Taalpost en vindt daar ook de aanmeldlink.

De Taalstaat

Luister je liever naar ontwikkelingen en nieuws over de Nederlandse taal? Dan is het radioprogramma De Taalstaat leuk. In de zomermaanden hielden ze elke week een zomerdictee. Als je dan meeschrijft en je eigen dictee controleert, kun je zo je Nederlands oefenen. Je vindt hier nieuwtjes en rubrieken uit De Taalstaat en kunt hier ook fragmenten en het hele programma luisteren. Leuk aan De Taalstaat is dat je ‘m ook als podcast kunt luisteren in je favoriete podcast-app.

Tv-programma’s kijken over taal

Er zijn al veel tv-programma’s die over de Nederlandse taal gaan, vaak om je Nederlands te testen. Je kunt kijken of er nu iets uitgezonden wordt, maar ook veel terugkijken via het internet. Hieronder een aantal leuke programma’s over taal:

Dagelijkse test Beter Spellen

Bij Beter Spellen kun je elke werkdag een test doen. Hier moet je wel eerst een account aanmaken, waardoor je scores bijgehouden worden. Je kunt van tevoren kiezen op welk taalniveau je wilt oefenen, maar kunt ook elke dag de tests op de andere niveaus doen. Bij Beter Spellen kun je kiezen tussen niveau 1F, 2F en 3F. Dit zijn taalniveaus die in Nederland gebruikt worden, waar er ook nog Europese taalniveaus zijn, namelijk A1, A2, B1, B2, C1 en C2.

Bij Beter Spellen kun je ook instellen om elke dag een mail te krijgen met de link naar de dagelijkse test. Ook is er een app met de dagtest. Deze was in het verleden nog niet erg toegankelijk met de VoiceOver (voorleessoftware) voor blinden en slechtzienden op de iPhone. Zelf vul ik de test daarom op de laptop in de browser in.

Gratis taaltesten Nederlands

Op deze pagina van Uitgeverij PAK vind je links naar verschillende Nederlandse taaltest, zoals Nederlandsetaaltest.nl, waar elke paar maanden een nieuwe versie wordt geplaatst. Leuk om dus af en toe terug te keren en de nieuwe test te doen.

Na het maken van de test krijg je te zien welke vragen je goed en fout hebt beantwoord en zie je bij de uitslag op welk taalniveau je dit onderdeel beheerst. Op de overzichtspagina met de linkjes naar alle tests staat ook welke Europese niveaus (A1-C2) corresponderen met de F-niveaus (1F-4F) en bij welke schoolniveaus dit ongeveer hoort.

Bonustip: Volg Woordprikkels op Facebook

Zelf deel ik regelmatig een taalvraag op mijn Facebookpagina en een paar dagen later de oplossing in de taaltip. Meestal deel ik de vraag op vrijdag en de taaltip op maandag. Zo kun je jezelf ook testen, door op vrijdag te reageren met het antwoord dat volgens jou juist is en op maandag te kijken of jouw antwoord klopte als je de taaltip leest.

Ga hier naar de Facebookpagina van Woordprikkels en klik op ‘vind ik leuk’ of ‘volgen’.

Ken jij nog meer manieren om je Nederlands te ontwikkelen of heb je nog aanvullingen op dit blog? Laat het weten in een reactie hieronder, dan kan ik dit blog later nog bijwerken met nieuwe tips.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest