5 tips voor schrijfinspiratie in de zomer

door | 11-06-2019 | 0 Reacties

Afbeelding met strand met lege briefjes en zeesterren en de tekst schrijfinspiratie voor de zomer

De zomer komt er weer aan. Een tijd met veel vakantie en vrije tijd of misschien juist wel een periode waarin jij het druk hebt. Of je nou veel klanten hebt of juist heel weinig, voor iedere ondernemer is er op schrijfgebied nog wel iets te doen deze zomer. Weet jij even niet wat je moet doen met je blogs en berichten op social media? Lees dan deze blog met 5 tips om ook in de zomer te blijven schrijven of opvallen met je blogs en berichten.

1. Woon je in een mooie omgeving? Schrijf eens over hoe die eruitziet in de zomer.

Woon je in een mooie omgeving? Bijvoorbeeld op het platteland tussen de boerderijen met akkers en weilanden met dieren? Dan kun je daar eens iets over schrijven. Schrijf eens hoe anders het er nu uitziet buiten en wanneer er geoogst wordt op de akkers en de akkers weer kaal worden kun je daar vast ook weer iets moois bij bedenken.

Als je zelf een tuin of moestuin hebt kun je ook laten zien hoe jouw tuin zich heeft ontwikkeld in de zomer. En zelfs als je in een flat woont in de stad is er vast om de hoek wel een parkje of een boom voor je raam die nu helemaal vol en groen is. Zo had ik eerder uitzicht op een boom die ik een heel jaar heb kunnen volgen. Ik heb hem kaal zien worden, in de wind heen en weer zien zwiepen en vogels af en aan zien vliegen en de boom ook langzaam weer steeds groener zien worden. Nu staat mijn bureau op een andere plek in huis, maar ik vond het wel heel mooi om die boom zo bewust te zien veranderen.

Deze tip leent zich dus eigenlijk voor alle seizoenen, want je kunt ook elke drie maanden of misschien zelfs wel elke maand een foto delen van jouw uitzicht en hoe je het hebt zien veranderen of wat er nu weer anders is dan de vorige keer. Ook kun je deze heel goed gebruiken voor een blog met veel foto’s of veel foto’s voor op social media.

2. Zijn er speciale evenementen rond jouw bedrijf of vakgebied in de zomer? Haak hier dan op aan.

Zijn er deze periode veel evenementen in jouw omgeving die interessant kunnen zijn voor jouw volgers? Kijk eens of je daarop in kunt haken. Ook evenementen rondom jouw vakgebied kunnen interessant zijn om over te schrijven. Vertel waar je heen gaat, waarom je daarheen gaat en van tevoren wat je ervan verwacht. Tijdens het evenement kun je dan een berichtje delen dat je er bent, misschien met een selfie en op de achtergrond een sfeerbeeld van het evenement.

Heb je juist een winkel, café of een gastenverblijf of een andere plek waar mensen fysiek kunnen komen? Organiseer zelf iets, zoals een zomerborrel, speciale zomeractie of zomeractiviteiten en kondig deze aan, maak foto’s en schrijf achteraf ook even hoe het was. Zijn er juist veel evenementen bij jou in de straat, stad of streek in de zomermaanden? Benoem ze, deel ze, vertel over de herkomst van bepaalde evenementen die alleen bij jou in de omgeving bekend zijn of haak aan met jouw bedrijf bij het evenement. Bij ons in Assen heb je de TT-week, daar is een heel festival omheen en daar zou je dan bijvoorbeeld als winkel of café iets mee kunnen doen, maar ook alle campings zitten al ruim van tevoren helemaal vol en er zijn allemaal extra campings speciaal voor de TT.

Ook bij deze tip is het leuk om foto’s te gebruiken. Bij het aankondigen van evenementen kun je foto’s van eerdere edities gebruiken en tijdens de opbouw kun je ook weer foto’s maken en natuurlijk ook tijdens het evenement zelf.

3. Gebruik de zomer eens om anderen in het zonnetje te zetten.

Een categorie of rubriek als ‘in het zonnetje’ kun je natuurlijk altijd gebruiken of delen, maar in de zomer schijnt de zon nou eenmaal wat meer of vooral langer, dus is zo’n rubriek dan extra leuk. Je kunt een bericht delen waaronder je mensen anderen in het zonnetje laat zetten of elke week of twee weken een medewerker of iemand die jou helpt in het zonnetje zetten. Je vertelt bijvoorbeeld hoe je bij deze persoon terecht bent gekomen, wat deze persoon voor jou doet en waarom jullie samenwerken. Bijvoorbeeld als je met een VA (Virtual Assistant) werkt kun je vertellen waarom je een VA hebt genomen, hoe je hem of haar hebt ontmoet en wat je zoal uitbesteed. Ook mensen uit je gezin of privéleven kun je in het zonnetje zetten, bijvoorbeeld de oma die altijd op jouw kinderen past waardoor jij veel tijd in je bedrijf kunt steken of de bakker om de hoek waar jij altijd heerlijk brood haalt waardoor jij goed kunt ontbijten en lunchen en aan het werk blijft.

4. Als je het druk hebt in de zomer omdat dit voor jou juist het seizoen is: plan berichten in op je blog en social media die je al eerder geschreven hebt of deel oude blogs nog eens.

Is de zomer voor jou een periode met veel klanten of bijvoorbeeld gasten als je een camping, gastenverblijf of toeristische plek hebt? Je kunt van tevoren al berichten inplannen op social media en ook blogs kun je inplannen op je website. Met mazzel heb je dus in de winter al aardig wat geschreven en misschien kun je berichten die je uit tips 1 tot en met 3 haalt wel tussendoor kort uitwerken en inplannen. Kijk ook eens wat je allemaal al eerder geschreven hebt aan blogs en wat je daarvan nog eens kunt delen op social media. Niet iedereen heeft toen je blogs al gelezen en ziet ze nu voor het eerst voorbijkomen in hun tijdlijn. Blogs over plekken uit de omgeving blijven vaak wel actueel en kun je dus blijven delen.

Heb je meer een bedrijf dat werkt voor andere bedrijven, maar heb je het toch ook druk met veel klanten deze zomer? Ook dan kun je oude blogs nog eens delen. Bijvoorbeeld als je boekhouder bent kun je financiële tips altijd blijven delen, deze blijven goed om te weten. Of als vormgever of webbouwer kun je artikelen met stappenplannen of tips delen die je al eens geschreven hebt.

5. Als je het erg rustig hebt in de zomer omdat veel klanten vakantie houden of ook rustig aan doen: ga eens blogs en berichten vooruit schrijven.

Heb jij juist in de zomer weinig klanten, omdat veel mensen op vakantie zijn of het druk hebben? Dan kun je de zomermaanden gebruiken om veel blogs uit te schrijven. Ga zelf eens op pad en schrijf daar iets over. Neem pen en papier of je laptop mee naar buiten en geniet van het mooie weer terwijl je zit te schrijven. Pak je lijstje met onderwerpen voor blogs er eens bij en kijk welke je allemaal al kunt uitwerken tot blogs nu je er de tijd voor hebt. Misschien heb je wel een aantal hele productieve dagen en heb je zo een heleboel blogs die je kunt inplannen op je website of die je later tijdens drukke periodes nog kunt gebruiken.

Ga je zelf een dagje weg? Kijk dan eens of je iets tegenkomt wat je als metafoor kunt gebruiken binnen je bedrijf. Vang je een gesprek op waar jij iets uit leert wat je met je klanten wilt delen? Gewoon gebruiken en de les die jij hebt geleerd of die je je klanten wilt meegeven vertellen. Zie je hoe bepaalde dieren in de dierentuin met elkaar omgaan? Kijk eens hoe je dat kunt ombuigen naar iets wat ook jouw klanten doen of kunnen leren. Maak een mooie vergelijking.

Als jij nog geen onderwerpenlijstje hebt waarvan je blogs kunt gaan uitwerken, ga dan eerst eens lekker zitten brainstormen. Met mooi weer kun je dit lekker in het zonnetje doen!

Ga jij deze zomer aan de slag met een van de tips? Laat het eens weten in een reactie!

​Tekst- en toegankelijkheidstips in je mailbox

​Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en tips over toegankelijke content in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en toegankelijkheidstips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *