“Eigen creativiteit om een knop toegankelijk te maken”

door | 16-10-2020 | 0 Reacties

bureau met checklist toegankelijke website

Voor mijn serie blogs over toegankelijke communicatie en digitale toegankelijkheid ging ik in gesprek met verschillende mensen die zich bezighouden met een van deze onderwerpen. Deze keer lees je wat ik leerde van Margriet Ravensbergen, webdesigner bij Buro RaDer.

Margriet ken ik al een tijdje via een marketingcoach waar wij allebei lid zijn van de academie. Sinds afgelopen zomer is Margriet dankzij ons leuke contact in de academie ook degene die mijn website onderhoudt. Margriet is webdesigner en werkt samen met haar man vanuit hun bedrijf Buro RaDer. RaDer is een samentrekking van hun achternamen. 😉 Ze wonen samen in Frankrijk waar ze tot voor kort ook appartementen verhuurden. Hun werk als webdesigners kunnen ze overal ter wereld doen, wat het makkelijk te combineren maakte met de appartementenverhuur.

Toegankelijkheid

Ik zag dat Margriet vaker aangaf aan andere leden dat sommige dingen op hun website niet toegankelijk zijn. Dan zag je weleens voorbijkomen: “op die manier kan Marrit het bijvoorbeeld niet lezen”. Het werkt soms toch makkelijker om met een persoon die je al kent te komen als voorbeeld. Toen een oud-schoolgenoot van mij eerder dit jaar een website nodig had aarzelde ik dan ook niet om Margriet aan te bevelen. Tijdens dit project leerde Margriet nog meer over toegankelijkheid op websites en daarom wilde ik graag meer van haar horen over dit onderwerp.

Cursus

“Het eerste moment dat ik meer van toegankelijkheid leerde was waarschijnlijk al tijdens mijn cursus webdesign.” zegt Margriet. Ook van haar man leerde ze veel toegankelijkheidstips toen ze samen gingen werken. Erwin is namelijk iemand bij wie ‘volgens de regels werken’ hoog in het vaandel staat. Zo werk je volgens hem dusdanig dat een andere webdesigner jouw werk zonder problemen kan overnemen. Dan geldt dat je je aan bepaalde regels houdt. Ook dat is een vorm van toegankelijkheid. Maar hij wees Margriet er ook vanaf het begin al op dat een website ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk moet zijn.

Pilot Radio

De website van mijn oud-schoolgenoot en haar vriend is www.pilotradio.nl. Tijdens het maken van deze website, maar ook andere websites, test Margriet regelmatig of alles goed werkt, ook met de opdrachtgever. Bij Pilot Radio gingen ze ook steeds de toegankelijkheid testen. Zo kom je er meteen achter of iets werkt of niet.

“Zo moest er een knop komen naar de verschillende podcast-apps die er zijn. De knop die door een WordPress plug-in automatisch gemaakt werd, bleek niet toegankelijk te zijn. Ik moest nu voor elke aparte app het goede symbooltje opzoeken om zelf de knoppen aan te maken en heb eerst 1 knop gemaakt om te testen of dit wel toegankelijk was. Toen dit werkte heb ik de andere knoppen ook gemaakt.”

Kleine tip

Ik vraag iedereen om een kleine, snelle of makkelijke tip die je nu al kunt uitvoeren om aan toegankelijkheid te denken. Margriet geeft als tip om dan ten minste je alt-teksten bij afbeeldingen goed in te vullen. En doe dan meteen ook de title van je afbeelding, want die wordt regelmatig ook getoond of voorgelezen als je geen alt-tekst invult.

Lees hier het artikel van Margriet over toegankelijkheid en vraag ook haar checklist aan om te kijken of jouw website toegankelijk is.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *