Lessen uit 5 jaar ondernemen

door | 14-01-2021 | 0 Reacties

Marrit kijkt lachend op van notitieboek

Het is feest, want Woordprikkels bestaat 5 jaar! Daarom deel ik in dit blogartikel mijn ondernemerslessen uit 5 jaar ondernemen. Misschien kan ik je ermee inspireren, misschien kijk jij na het lezen van mijn blog op een andere manier naar het ondernemerschap als je nog aan het begin staat van je ondernemersreis, want dat is het: een avontuur of een reis. En ook als je al langer onderneemt herken je misschien wat van mijn lessen of leer je er ook nog iets van.

Doe het op je eigen manier

Toen ik net begon met ondernemen dacht ik dat het op een bepaalde manier moest. Ik sprak bijvoorbeeld vorige week nog iemand die een eigen kantoor had genomen omdat hij dacht dat dat professioneel zou overkomen. Zo had ik in mijn eerste plannen opgenomen dat ik veel op flexwerkplekken zou werken en daarvoor reiskosten zou maken. Ook verwachtte ik veel telefoonkosten en netwerkbijeenkomsten en workshops waar kosten aan verbonden zouden zijn.

Dat kon dus allemaal veel goedkoper, want ik had na mijn eerste jaar dus niet zo vaak op andere plekken gewerkt. Een werkplek thuis was prima. Ook mijn telefoonkosten heb ik laag gehouden. Tegenwoordig plan ik liever een gesprek in om te videobellen via Zoom of Skype. Mijn telefoonnummer staat wel op mijn website, maar wordt maar af en toe gebruikt voor echt zakelijke telefoontjes. De meeste dingen handel ik af via de mail en dat gaat vaak prima. Sommige klanten heb ik nooit gezien en alleen via de mail gesproken. Soms sprak ik ze later alsnog een keer via een telefoontje omdat dat toevallig eens zo uitkwam.

Kijk dus vooral welke manier van werken bij jou past en doe het niet omdat je denkt dat het zo hoort of omdat anderen zeggen dat het erbij hoort.

Durf dingen uit te besteden

Naast dit eerste kostenplaatje verwachtte ik juist heel veel zelf te gaan doen. Bij de term zelfstandige of zzp’er denken we vaak dat we alles zelf moeten doen, vaak ook om de kosten weer laag te houden. Zelf je administratie en boekhouding doen, zelf je website maken en onderhouden en zelf alles uitzoeken en uitvinden, soms met alle gratis informatie die voor handen is.

Ik heb eerst de administratie en de website zelf gedaan, maar wist ook al wel dat ik dit op termijn wilde uitbesteden. Het zelf doen deed ik vooral omdat ik dan ook weet waarover mijn webbouwer of boekhoudster praat en ik weet waar zij mee bezig zijn. Tegenwoordig besteed ik graag dingen uit waar ik zelf niet uit kom. Iets waar je zelf misschien uren mee bezig bent kan iemand anders soms in een paar minuten regelen. Het kost je vaak ook meer energie, die je beter kunt besteden aan dingen waar jij goed in bent. Over uitbesteden schreef ik eerder een blog dat je hier leest.

Durf te investeren

Naast investeren in het uitbesteden van taken heb ik ook geïnvesteerd in trainingen en workshops om zelf meer te weten over ondernemen en marketing. Soms zie je alleen maar hoe duur iets is en de kosten, maar weet vooral dat het je iets op kan leveren als je in iets investeert waarvan je weet dat het je verder gaat helpen. Vaak verdien je een investering ook weer terug. Zo heb ik geïnvesteerd in trainingen waarbij ook een Facebookgroep zat, je leert dan ook de andere deelnemers kennen en breidt je netwerk uit. Die mensen leren jou kennen en worden soms klant van jou, maar kunnen ook weer anderen vertellen over jou. Zo werd mijn naam onlangs gedeeld onder een oproepje voor een tekstcorrector door drie of vier andere deelnemers aan trainingen waar ik aan meedoe. Maar er zijn ook medecursisten klant geworden bij mij. Ook andersom werkt dat, ik leer leuke andere ondernemers kennen waarmee ik ook ben gaan samenwerken of in de toekomst nog mee wil samenwerken.

Door de marketingtrainingen ben ik overigens ook veel zichtbaarder geworden en dat leverde me ook weer nieuwe klanten op. Ook investeerde ik de afgelopen jaren in een nieuwe website en foto’s voor op de website en social media. Investeer niet alleen in je eigen kennis, maar ook in netwerken. Investeren gaat niet alleen met geld, maar ook door tijd en energie ergens in te steken. Zo kun je ook tijd steken in het uitbreiden van je netwerk, al is het maar omdat anderen jouw naam weer kunnen noemen als iemand jou nodig heeft.

Omring je met de juiste mensen

Deze kwam ik zelf ook vaak tegen bij andere ondernemers die ik volg, maar het klopt echt. Je kunt je omringen met allerlei mensen die niks hebben met ondernemen en dan pik je die energie ook op en krijg je zelf ook minder zin in het ondernemen. Als je je omringt met andere startende ondernemers kom je ook in die energie. Zorg ook dat je je kring blijft aanpassen naar je behoeftes. Merk je dat mensen wel energie vragen van jou maar je geen energie opleveren, durf ze dan ook te ontvolgen. Bijvoorbeeld wanneer je pagina’s van ondernemers volgt waar je verder niet veel mee hebt en je ze toch steeds voorbij blijft zien komen. Elke keer als je ze voorbij ziet komen denk je weer even ‘heb je haar/hem weer’. Als je diegene ontvolgt of de pagina niet meer liket kom je ze niet meer tegen en is het ook geen energielek meer.

Elke keuze is goed

Soms denk je dat je een keuze moet maken en ben je bang om de foute keuze te maken. Maar elke keuze is goed. Je kunt namelijk altijd later weer iets anders gaan doen. Je keuze staat niet vast. Als ondernemer mag je zelf bepalen waar jij je klanten mee helpt. Zo kan je doelgroep in de loop van de tijd veranderen, maar ook je aanbod kan veranderen. Maak een keuze die op dit moment goed voelt voor jou. Zelf ben ik begonnen als tekstschrijver, maar heb ik na een paar jaar gekozen voor alleen tekstcorrecties. Vorig jaar heb ik weer een serie blogs geschreven, omdat die klus op dat moment passend voelde. Ook de ondernemers om mij heen zie ik elke keer weer groeien en ontwikkelen en hun aanbod aanpassen naar wat voor hen goed voelt op dat moment.

Maak er voor jezelf een mooi avontuur van en kies de dingen die bij jou passen. De een zal meer uitbesteden dan de ander, meer of minder investeren en zich meer of minder laten beïnvloeden door anderen. Zolang het allemaal maar bij jou past en je er je eigen reis van kunt maken. Durf jezelf te zijn!

Heb jij ook een ondernemersles die je wilt delen? Laat het eens weten in een reactie!

​Tekst- en toegankelijkheidstips in je mailbox

​Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en tips over toegankelijke content in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en toegankelijkheidstips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *