Ondernemen is ook taken uitbesteden

door | 26-06-2019 | Ondernemen | 1 reactie

Foto Marrit met daarnaast de tekst Ondernemen is ook taken uitbesteden

Het ondernemerschap kan als zzp’er soms heel alleen zijn, maar dat je zelfstandige bent, betekent niet dat je ook alles zelf moet doen. Ik heb het in het begin weleens gedacht, maar ben er ook na een paar jaar achter gekomen dat het veel fijner werken is als je samenwerkt met andere ondernemers. In deze blog vertel ik je wat ik zoal uitbesteed en waarom.

Boekhouding uitbesteden

Toen ik net ondernemer was kreeg ik ondersteuning van een ondernemerscoach en daarbij hoorde ook een training om mijn ondernemingsplan te schrijven. Na deze training werden we ook nog even naar een cursus over het bijhouden van de boekhouding gestuurd. Het is heel fijn om de basis van de boekhouding te kennen en ik heb mijn administratie in het begin dus ook vooral zelf bijgehouden. Via een groep voor ondernemers met een beperking kwam ik bij een boekhouder terecht die mijn boekhouding controleerde en na afloop van het jaar een overzicht maakte van de kosten en inkomsten.

In diezelfde groep ondernemers kwam ik in januari 2018 een boekhoudster tegen die mij wel aansprak. Ik had al een paar maanden niks gehoord van die andere boekhouder en was ook al een tijdje aan het rondkijken naar een boekhouder om mijn boekhouding aan uit te besteden. Waarom zelf veel tijd steken in iets wat je niet heel boeiend of leuk vindt als iemand anders het kan doen die het wel leuk vindt om te doen? Sindsdien doet Karen van KVS Administraties mijn boekhouding en btw-aangifte, maakt ze een jaarrekening en nog leuker, na een tijdje werd ze ook klant bij mij en checkte ik haar teksten.

Website-onderhoud uitbesteden

Mijn website maakte ik eerst zelf met een gratis thema in WordPress. Ik hield het eerst simpel, regelde een domeinnaam en hosting bij een goedkope aanbieder en vond het wel prima. Zo af en toe checkte ik of er updates gedaan moesten worden en deed ik alle updates. Sinds vorig jaar ben ik steeds meer aan het leren over online marketing en hoe ik dat kan inzetten voor mijn eigen bedrijf. Mijn website werd steeds belangrijker en ik moest ook nog een SSL-certificaat regelen. Meestal kan dat gratis, maar bij de partij waar ik mijn hosting en domeinnaam had moest ik toch wel een bepaald bedrag per jaar betalen. Het installeren lukte niet goed, ik klikte ergens op en toen was het SSL-certificaat weer geannuleerd en kreeg ik mijn geld terug. Ik snapte er niks van, dus stelde ook vragen via de klantenservice, maar dit ging moeizaam via een formuliertje waar ik later weer een reactie op kreeg. Ik had contact met twee verschillende medewerkers die elkaars berichten niet eens lazen en dus soms hetzelfde vertelden, wat ik inmiddels wel wist of al had gedaan. Het schoot allemaal niets op.

Na al dit gedoe besloot ik over te stappen. Ik had via de Ik help jou online Academie, waar ik alles leer over online marketing, ook een aantal webbouwers leren kennen. Een van hen biedt ook hosting en domeinnamen aan en heeft een abonnement voor website-onderhoud. Dat leek me allemaal wel handig en ik had met haar fijn contact. Een SSL-certificaat was gratis en zij regelde dat het allemaal goed kwam. Sinds maart 2019 regelt Gee van Digitaal Design alles rondom mijn website waar ik niet uitkom en ik hoef zelf niet meer naar de updates om te kijken. Ik heb heel fijn contact met haar, ik kan haar een mailtje sturen of een bericht via de chat van Facebook en zij zorgt dat iets opgelost wordt. Geen gedoe met verschillende klantenservicemedewerkers dus en alles rondom mijn website onder 1 dak.

Uitbesteden aan een creatieve virtual assistent

Ik deed nooit veel met afbeeldingen, voornamelijk omdat ik slechtziend ben en afbeeldingen soms niet goed kan zien en niet goed kan bewerken. Het kost mij veel energie om te zien wat er op een afbeelding staat. Ik hield het dus vooral bij teksten schrijven en had verder een logo en profielfoto’s. Maar alleen maar tekst ziet er wel heel saai uit en ik vond dat het tijd werd voor wat meer afbeeldingen. Het uitzoeken van afbeeldingen om te gebruiken bleef ik maar uitstellen. Totdat ik begin 2019 in een groep voor ondernemers met een beperking een berichtje voorbij zag komen van iemand die start als creatieve virtual assistent. Ik stuurde haar een berichtje om te vragen of zij ook met afbeeldingen aan de slag kon en deze kon bewerken. We hebben sindsdien heel leuk contact en al een aantal keer afgesproken. Maike Wilmar helpt mij sindsdien dus met het maken en bewerken van afbeeldingen. Naast het maken en bewerken van content doet ze ook aan mailmanagement. Daarom heb ik haar ook gevraagd om tijdens mijn zwangerschapsverlof mijn mailbox te beheren en ze gaat achter de schermen ook mijn Facebookpagina in de gaten houden.

Voordelen van uitbesteden

Voor mij zijn de voordelen van uitbesteden

  • Dat ik meer tijd overhoud voor het werk waarmee ik geld verdien
  • Dat ik leuke ondernemers om me heen heb om af en toe mee te sparren over onderdelen van mijn bedrijf
  • Dat ik mijn netwerk hiermee vergroot
  • Dat ik geen energie meer hoef te steken in de vermoeiende, energieslurpende of saaie taken
  • En dat ik daardoor meer energie overhoud voor andere leuke dingen, zoals tijd doorbrengen met mijn gezin

Doordat ik geen energie meer hoef te steken in het bijhouden van de boekhouding, achtergrondzaken van mijn website en het uitzoeken van afbeeldingen houd ik meer energie over voor het corrigeren van teksten voor klanten en kan ik ook meer tijd steken in het schrijven van blogs als deze. Dingen waar ik ook nog meer energie van krijg, dus alleen maar leuk. Het is toch veel leuker om energie te steken in dingen waar je ook weer energie van krijgt en ik vertrouw erop dat de mensen waar ik werk aan uitbesteed ook graag doen wat zij doen. Zij krijgen waarschijnlijk weer energie van de dingen die zij voor mij kunnen doen en zo is iedereen weer blij.

Naast het echt uitbesteden van dingen kun je ook samenwerken met anderen of iets afnemen bij anderen waar jij iets aan hebt. Zo heb ik een ondernemerscoach gehad, profielfoto’s laten maken en verschillende workshops gevolgd bij coaches. Momenteel ben ik ook lid van de Ik help jou online Academie, waar ik van alles leer over online marketing. Bij workshops en groepstrainingen kun je vaak ook nog netwerken en weer leuke ondernemers ontmoeten om mee samen te werken of iets aan uit te besteden, want de meeste ondernemers waarmee ik samenwerk of waar ik iets aan uitbesteed heb ik leren kennen via groepen voor ondernemers op Facebook of bij netwerkbijeenkomsten of workshops.

Wil jij ook graag iets uitbesteden? Je kunt je teksten door mij laten checken op spelling, grammatica en andere taalfouten. Je kunt zelfs een versie met typefouten insturen en je krijgt binnen 2 werkdagen je tekst weer terug. Neem voor meer informatie contact met mij op door een mailtje te sturen naar info@woordprikkels.nl.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

1 Reactie

  1. Maria ten Hoeve

    Toen ik een tijdje zelfstandig ondernemer was werd ik inderdaad ook moe van het feit dat ik altijd alles alleen deed. Op een gegeven moment koos ik er ook voor om mijn administratie uit te besteden. Heel fijn om meer tijd over te houden voor de andere taken, dat leverde mij veel op!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest