Ondernemen is ook taken uitbesteden

door | 19-02-2022 | 1 reactie

Marrit lachend aan telefoon achter bureau

Het ondernemerschap kan als zzp’er soms heel eenzaam zijn, maar dat je zelfstandige bent, betekent niet dat je ook alles zelf moet doen. Ik heb het in het begin weleens gedacht, maar ben er ook na een paar jaar achter gekomen dat het veel fijner werken is als je samenwerkt met andere ondernemers. In dit blog vertel ik je welke taken ik uitbesteed en waarom ik dat doe.

Boekhouding uitbesteden

Toen ik net ondernemer was kreeg ik ondersteuning van een ondernemerscoach en daarbij hoorde ook een training om mijn ondernemingsplan te schrijven. Na deze training werden we ook nog even naar een cursus over het bijhouden van de boekhouding gestuurd. Het is heel fijn om de basis van de boekhouding te kennen en ik heb mijn administratie in het begin dus ook vooral zelf bijgehouden. Via een groep voor ondernemers met een beperking kwam ik bij een boekhouder terecht die mijn boekhouding controleerde en na afloop van het jaar een overzicht maakte van de kosten en inkomsten.

In diezelfde groep ondernemers kwam ik in januari 2018 een boekhoudster tegen die mij wel aansprak. Ik had al een paar maanden niks gehoord van die andere boekhouder en was ook al een tijdje aan het rondkijken naar een boekhouder om mijn boekhouding aan uit te besteden. Waarom zelf veel tijd steken in iets wat je niet heel boeiend of leuk vindt als iemand anders het kan doen die het wel leuk vindt om te doen? Sindsdien doet Karen van KVS Administraties mijn boekhouding en btw-aangifte, maakt ze een jaarrekening en nog leuker, na een tijdje werd ze ook klant bij mij en checkte ik haar teksten. Karen schreef voor mijn website deze gastblog over het opzetten van de administratie.

Website-onderhoud uitbesteden

Mijn website maakte ik eerst zelf met een gratis thema in WordPress. Ik hield het eerst simpel, regelde een domeinnaam en hosting bij een goedkope aanbieder en vond het wel prima. Zo af en toe checkte ik of er updates gedaan moesten worden en deed ik alle updates. Sinds het najaar van 2018 leerde ik steeds meer over online marketing en hoe ik dat kan inzetten voor mijn eigen bedrijf. Mijn website werd steeds belangrijker en ik vond het tijd om deze opnieuw te laten bouwen. Ik had via de Ik help jou online Academie, waar ik alles leer over online marketing, ook een aantal webbouwers leren kennen. Een van hen heeft destijds mijn nieuwe website gemaakt en deed het onderhoud totdat zij besloot iets anders te gaan doen. Toen heb ik Margriet van Buro RaDer, die ik ook ken via Ik help jou online, het website-onderhoud op zich genomen. Zelf ben ik niet zo van de Engelse en technische termen aan de achterkant van de website en soms kost het mij veel tijd en energie door mijn slechtere zicht. Ik ben heel blij dat ik veel dingen aan Margriet kan overlaten. We houden allebei van duidelijk communiceren en daardoor verloopt alles vaak heel vlot. Margriet schreef ook dit gastblog over het onderhoud van een WordPress-website.

Foto Marrit met daarnaast de tekst Ondernemen is ook taken uitbesteden

Uitbesteden aan een creatieve virtual assistent

Ik deed nooit veel met afbeeldingen, voornamelijk omdat ik slechtziend ben en afbeeldingen soms niet goed kan zien en niet goed kan bewerken. Het kost mij veel energie om te zien wat er op een afbeelding staat. Ik hield het dus vooral bij teksten schrijven en had verder een logo en profielfoto’s. Maar alleen maar tekst ziet er wel heel saai uit en ik vond dat het tijd werd voor wat meer afbeeldingen. Het uitzoeken van afbeeldingen om te gebruiken bleef ik maar uitstellen. Totdat ik begin 2019 in een groep voor ondernemers met een beperking een berichtje voorbij zag komen van iemand die start als creatieve virtual assistent. Ik stuurde haar een berichtje om te vragen of zij ook met afbeeldingen aan de slag kon en deze kon bewerken. We hebben een tijd samengewerkt aan een map vol afbeeldingen die ik kan blijven hergebruiken. Tijdens mijn zwangerschapsverlof heeft ze in 2019 ook mijn mailboxen in de gaten gehouden. Zij is helaas gestopt met haar werk als VA, maar ik heb wel een mooie map met afbeeldingen die ik kan blijven gebruiken.

Voordelen van uitbesteden

Voor mij zijn de voordelen van uitbesteden

 • Dat ik meer tijd overhoud voor het werk waarmee ik geld verdien
 • Dat ik leuke ondernemers om me heen heb om af en toe mee te sparren over onderdelen van mijn bedrijf
 • Dat ik mijn netwerk hiermee vergroot
 • Dat ik geen energie meer hoef te steken in de vermoeiende, energieslurpende of saaie taken
 • En dat ik daardoor meer energie overhoud voor andere leuke dingen, zoals tijd doorbrengen met mijn gezin

Doordat ik geen energie meer hoef te steken in de ingewikkeldere dingen van de boekhouding en de website houd ik energie over voor het controleren van teksten voor klanten en kan ik ook meer tijd steken in het schrijven van blogs als deze. Dingen waar ik zelf blij van word dus en vaak ook meer energie van krijg. Zo hoop ik ook dat de mensen waar ik dingen aan uitbesteed of waar ik mee samenwerk hun eigen werk leuk vinden om te doen.

Samenwerken

Naast het echt uitbesteden van dingen kun je ook samenwerken met anderen of iets afnemen bij anderen waar jij iets aan hebt. Zo heb ik een ondernemerscoach gehad, foto’s voor mijn website en social media laten maken (door Elise Pragt van PragtPlaatjes Fotografie) en verschillende workshops gevolgd bij coaches. En zo volg ik ook verschillende trainingen bij de Ik help jou online Academie, over SEO en online marketing. Bij workshops en groepstrainingen kun je vaak ook nog netwerken en weer leuke ondernemers ontmoeten om mee samen te werken of iets aan uit te besteden, want de meeste ondernemers waarmee ik samenwerk of waar ik iets aan uitbesteed heb ik leren kennen via groepen voor ondernemers op Facebook of bij netwerkbijeenkomsten of workshops.

Wil jij ook graag iets uitbesteden? Je kunt je teksten door mij laten controleren of bij mij en Ferry terecht voor een transcript bij je podcast. En kijk voor andere tips ook eens op mijn pagina met tips en tools.

PS Dit blog schreef ik al in juni 2019 en heb ik aangepast met nieuwe informatie in februari 2022.

​Tekst- en toegankelijkheidstips in je mailbox

​Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en tips over toegankelijke content in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en toegankelijkheidstips.

1 Reactie

 1. Maria ten Hoeve

  Toen ik een tijdje zelfstandig ondernemer was werd ik inderdaad ook moe van het feit dat ik altijd alles alleen deed. Op een gegeven moment koos ik er ook voor om mijn administratie uit te besteden. Heel fijn om meer tijd over te houden voor de andere taken, dat leverde mij veel op!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lessen uit 5 jaar ondernemen | Woordprikkels - […] Ik heb eerst de administratie en de website zelf gedaan, maar wist ook al wel dat ik dit op…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *