Maak je podcast vindbaar met tekst

door | 24-02-2022 | 0 Reacties

Handen op toetsenbord

Maak jij podcasts en worden ze nog niet heel goed beluisterd? Kijk dan eens of je ze beter vindbaar kunt maken met tekst. Denk dan aan een blog met daarin een teaser waarom mensen je podcast moeten luisteren. Ik geef je hier wat voorbeelden en inspiratie om je podcast vindbaar te maken met tekst en zo meer luisteraars te krijgen.

SEO en vindbaarheid in zoekmachines

Van Rimke de Groot van Ik help jou online heb ik veel geleerd over SEO en vindbaarheid in zoekmachines. Zo leerde ik onder andere dat zoekmachines je tekst pas goed kunnen vinden als die meer dan 300 woorden heeft. Dat haal je eigenlijk alleen niet op een contactpagina, maar verder moet het je bijna altijd wel lukken om meer dan 300 woorden te kunnen schrijven over een aanbod, jezelf of in een blog. Het is dan wel handig om in zo’n blog of webpagina de juiste zoekwoorden te verwerken. Als je bijvoorbeeld wilt worden gevonden met een podcast over boekhouding, dan is het goed om in je blog woorden als ‘boekhouding’, ‘podcast boekhouding’, ‘administratie’ en andere gerelateerde woorden te verwerken. Zorg altijd wel dat het een leesbare tekst wordt en niet een tekst vol zoekwoorden achter elkaar. De tekst moet leesbaar zijn voor de menselijke lezer die je tekst voor ogen krijgt, want dat is ook degene die zoekt in een zoekmachine.

Schrijven versus praten

Maar wat nu als jij geen schrijver bent en al tegen die 300 woorden aanhikt? En als je dan liever een podcast opneemt in plaats van een lap tekst te schrijven? Dan wil je toch ook dat je podcast goed gevonden wordt en beluisterd wordt door jouw ideale klant. Zoekmachines kunnen niet goed zoeken in audio, maar wel in teksten. Daarom is bloggen ook zo goed voor je vindbaarheid. Het is daarom heel handig om een tekst van meer dan 300 woorden te schrijven bij of over je podcast.

Podcast en transcript

Je kunt een podcast laten transcriberen, zodat er een tekstversie van je podcast komt. Een podcast kan hierdoor makkelijk gelezen en doorzocht worden. Niet alleen door mensen die jouw podcast niet goed kunnen horen, maar ook door zoekmachines. Want zoekmachines kunnen niet zoeken in audio, maar wel in tekst en dan is een transcript bij je podcast ideaal. Lees hier meer over waarom een transcript goed is voor je podcast.

Podcast en blog combineren

Je kunt ook je podcast op je website delen in een blog. Dat kan bijvoorbeeld in een blog dat al over hetzelfde onderwerp gaat als je podcast met een kort kadertje waarin staat: Liever luisteren? Klik dan hier voor de podcast over dit onderwerp. Maar je kunt ook een blog schrijven over je podcast, zodat je podcast in een tekst van meer dan 300 woorden gepromoot wordt op je website.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de blogs bij de podcasts van Ferry op bezoek. Ferry schrijft in zijn blogs kort met wie hij in gesprek is geweest, waarom hij met deze persoon in gesprek is gegaan en wat hij een van de meest inspirerende dingen vond uit het gesprek. Meestal komt Ferry met deze blogs al tussen de 400 en 500 woorden uit. En na het lezen van zo’n blog ben ik vaak wel nieuwsgierig naar de podcast. Zo’n blog is ook een ideale plek om linkjes te delen die benoemd zijn in de podcast en de juiste schrijfwijze van een naam op te zoeken.

Wil jij ook een transcript bij je podcast? Kijk dan of de podcasttranscriptiebundel iets voor jou is. Wil jij juist de blogs bij je podcast laten controleren? Dan is een tekstcorrectie-woordpakket misschien iets voor jou.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *