Alt-tekst, wat is dat en hoe schrijf je een goede?

door | 28-05-2020 | Toegankelijkheid | 8 reacties

Voorbeeld van Alt-tekst invullen bij Laposta

Wat is een alt-tekst? Ik kwam erachter dat mensen nog niet altijd weten wat een alt-tekst is, terwijl het belangrijk is dat je die wel invult. In dit blogartikel vertel ik je meer over het nut van de alt-tekst en wat je daar het beste kunt invullen.

Wat is alt-tekst?

Alt-tekst staat voor alternatieve tekst. Dit is de tekst die je invult bij een afbeelding. Dat kan op je website, maar ook in nieuwsbrieven en tegenwoordig ook bij afbeeldingen op social media. Deze tekst wordt getoond als een afbeelding niet zichtbaar is. Dat kan zijn om verschillende redenen.

Je afbeelding wordt niet goed geladen: Soms wordt je website of alleen de afbeeldingen op je website niet goed geladen, bijvoorbeeld omdat de internetverbinding van de websitebezoeker niet goed is, maar dat kan ook door een storing komen. Op dat moment wordt de alt-tekst van je afbeelding getoond (met daarvoor een klein vakje met een rood kruisje erin).

Zoekmachinerobots zien je plaatje niet: De zoekmachinerobots die je website indexeren nemen daarin ook de afbeeldingen mee, maar als er geen alt-tekst meegegeven is aan de afbeelding ‘zien’ de robots je afbeelding niet en wordt deze overgeslagen. Door ook goede zoekwoorden aan je afbeelding mee te geven kan de zoekmachinerobot je afbeelding ook indexeren en helpt dit mee in de SEO van je website.

Blinden en slechtzienden zien je afbeelding niet of slecht: Dit is de oorspronkelijke reden waarom de alt-tekst is uitgevonden en voor mij ook nog altijd de belangrijkste reden om hem in te vullen. Veel blinden en slechtzienden gebruiken hulpprogramma’s die tekst voorlezen of omzetten in braille. De alt-tekst wordt ook voorgelezen (of getoond op de brailleleesregel) en daardoor krijgen blinden en slechtzienden ook mee wat er op een afbeelding staat.

Meer dan alleen je blogafbeelding

Denk bij afbeeldingen nu niet alleen aan de afbeelding die jij bovenaan of middenin je blog gebruikt, maar ook aan de headerfoto op je website of je logo. Afbeeldingen boven of onderaan een nieuwsbrief worden ook voorgelezen en zelfs pijltjes of buttons en knoppen.

Wat is een goede alt-tekst?

Een goede alt-tekst beschrijft wat er daadwerkelijk te zien is op een afbeelding. Nu hoef je niet in detail te treden over bloemetjesbehang op de achtergrond of het aantal planten dat in de vensterbank staat. Behalve dan wanneer jij interieurstylist bent en iets vertelt over deze aspecten. Probeer de boodschap die je met je afbeelding wilt meegeven ook in de alt-tekst mee te geven.

Naast een goede beschrijving wil je ook aan de SEO denken. Daarom is het goed om een zoekwoord aan de afbeelding mee te geven. Schiet hier niet in door, want een afbeelding met alleen maar heel veel zoekwoorden wordt bestraft door de zoekmachinerobots en komt niet hoog. Een stuk of twee zoekwoorden is genoeg. Probeer deze dan wel mooi in de beschrijving te verwerken. Dat zal de ene keer makkelijker gaan dan de andere keer, maar ik zal hieronder ook met voorbeelden komen om het je wat makkelijker te maken.

Tip: Stel je eens voor dat jij naast een blinde zit en hem beschrijft wat er op jouw foto staat. Wat is de belangrijkste boodschap van je afbeelding die je mee wilt geven aan hem?

Slechte voorbeelden:

 • Een logo bovenaan een website als alt-tekst ‘logo’ of ‘logo bedrijfsnaam’ meegeven. Deze is niet beschrijvend.
 • Een alt-tekst die niet ingevuld is, maar waar wel ‘alt-tekst’ wordt voorgelezen. Maak ik regelmatig mee onderaan een nieuwsbrief die ik krijg.
 • Een alt-tekst die niet ingevuld wordt en waar de naam van de afbeelding wordt voorgelezen. Denk maar eens aan ‘img9704501275.jpg” (en dat wordt dus helemaal voorgelezen, lees dit maar even hardop voor aan jezelf). Geef je afbeelding dus maar een gewone naam mee, dat helpt ook al voor een deel.
 • Een wirwar van letters en cijfers. “6d79223678b552f898gh.png”

Ik zie ook weleens dat de alt-tekst niet klopt bij de afbeelding. Dan is in een nieuwsbrief de afbeelding van de vorige nieuwsbrief wel vervangen door de nieuwe, maar de alt-tekst van de afbeelding van de vorige nieuwsbrief blijven staan. Of er staat twee keer een afbeelding in de nieuwsbrief met precies dezelfde alt-tekst, terwijl ik dan wel kan zien dat de afbeelding met bijvoorbeeld het gezicht van de geïnterviewde niet bij die alinea hoort. Dit zie ik zelfs bij nieuwsbrieven van organisaties die met of voor blinden en slechtzienden werken.

Goede voorbeelden:

– Mijn logo zou bijvoorbeeld deze alt-tekst kunnen krijgen: Woordprikkels in sierlijke letters op een achtergrond van gekleurde verfspatten. Mijn zoekwoord zou mijn bedrijfsnaam kunnen zijn en iemand die hem niet ziet kan zich er meteen een voorstelling van maken.

Ik vind zelf de alt-tekst die Nanneke van Drunen meegeeft aan haar afbeelding boven haar blog wel goed. Ze benoemt erin wat er te zien is, maar ook het onderwerp uit de blog en daarmee het zoekwoord.

 • “schrift om met de hand te schrijven, dat heeft voordelen” boven een blog over met de hand schrijven (en 5 voordelen daarvan)
 • “Nanneke schrijft 100 contentideeën op” bij de afbeelding van haar e-book met 100 contentideeën.
 • “Laptop om een e-book te schrijven” bij een blog met tips om een e-book te schrijven.
 • “Notitieboekje om tips op te schrijven om stress te verminderen” bij een blog met tips over stress verminderen.
 • “Laptop om content te maken over een evenement dat je bezoekt en hoe je dat doet” bij een blog over content maken over een evenement.

Invullen van de alt-tekst

In dit blog lees je de uitleg voor het invullen van alt-tekst op verschillende platformen. Van je website tot je nieuwsbrief en je social media-berichten. Overal kan het tegenwoordig en daardoor worden veel platformen ook een stuk toegankelijker voor blinden en slechtzienden.

Meer lezen?

Wil je wat meer lezen over de alt-tekst? Deze artikelen vond ik zelf interessant om te lezen:

Vul jij je alt-teksten al in of wil je dat nu ook vaker gaan doen?

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

8 Reacties

 1. Renée Daniëls

  Ik wist niet dat een Alt-text zo lang kon zijn, Marrit! Het op de schop nemen van m’n website staat op mijn to do-lijst, nu kan ik dit gelijk meenemen – dankjewel!

  Antwoord
  • Marrit Postma

   Ja, ik kom soms korte tegen en soms lange. Ik zou ze ook niet te lang maken, als hij maar duidelijk is. Inderdaad goed om mee te nemen als je je website toch gaat aanpakken.

   Antwoord
 2. Olga

  Veel bijgeleerd, bedankt!

  Antwoord
 3. Ester Broug

  Wat fijn dat je dit uitlegt. Nooit geweten dat het zo werkte. Ik gebruik altijd steekwoorden geen zinnen.

  Antwoord
 4. An

  Bedankt voor de interessante informatie.
  Ik heb nog een vraagje. Gebruik ik tussen de woorden van de alt-tekst volgende symbool ” – ” ?

  Antwoord
  • Marrit Postma

   Volgens mij zijn spaties het best te lezen, anders gaat de spraak de streepjes ook voorlezen. Ik gebruik zelf in ieder geval spaties.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest