Ondernemerslessen uit 2021 en plannen voor 2022

door | 30-12-2021 | 0 Reacties

Marrit kijkt op van laptop

December is een mooi moment om nieuwe plannen te maken voor het nieuwe jaar, maar ook een moment waar op je terug kunt kijken hoe het afgelopen jaar was. Daarom kijk ik wat ik geleerd eb in het afgelopen jaar en welke dingen ik niet meer ga doen, maar ook welke dingen ik juist wel blijf of ga doen in het nieuwe jaar.

Van chaos naar focus

Vorig jaar schreef ik veel dingen op in mijn plan die ik wilde gaan doen, proberen en leren. Maar doordat ik veel dingen wilde werd het chaos in mijn hoofd en op papier. Ik probeerde mijn aandacht te verdelen over allerlei kleine dingen. Dat werd dus chaotisch en eigenlijk kwam niks volledig van de grond of op papier.

Naast het aandacht verdelen over meerdere dingen had ik ook last van de momenten waarop ik moest schakelen van kinderen thuis naar kinderen weer naar opvang, het ritme met de oudste die naar school ging vanaf eind maart, de schoolvakanties en soms zieke kinderen en zelf ziek zijn. Het blijft flexibel zijn met het indelen van tijd, maar dat is ook een van de redenen waarom ik ben gaan ondernemen. Zelf mijn tijd kunnen indelen en werken op momenten dat ik de meeste energie en concentratie heb.

SEO versus social media

De chaos betekende wel dat ik leerde me meer te focussen op minder dingen. Eind november besloot ik dan ook dat ik me vooral nog op mijn website met blogs en mijn mails met tekst- en taaltips ga focussen. Ik laat het plaatsen van berichten op social media los en plaats daar alleen iets als ik daar zin in heb. Geen strakke contentplanningen meer die mij veel energie en tijd kosten en weinig opleveren. Want een website met blogs en goede SEO helpt je op de lange termijn veel meer.

Dat zag ik ook toen ik van september tot ver in november minder op social media aanwezig was. Je bereik op social media kakt in als je een tijdje niks plaatst, maar mijn website trok nog elke week tussen de 200 en 300 bezoekers met de blogs die ik in de afgelopen jaren schreef.

Ik pakte mijn online marketing dan ook weer op met het samenvoegen van twee blogs die erg op elkaar aansloten en er een uitgebreid artikel van te maken. Het tweede deel bleek ook een opfrisbeurt te kunnen gebruiken want de informatie was flink verouderd. Het gaat daar dan ook over het toevoegen van een alt-tekst bij de afbeeldingen op social media en deze platformen veranderen nogal eens.

Mijn best gevonden blogs in 2021

Ik keek half december alvast welke blogs het beste gevonden werden in 2021. Puur gevonden dus, niet welke ook goed gelezen werden doordat ik ze deelde op social media of welke door de verschillende linkjes die ik op andere plekken heb werden benaderd. Een top 10 met de best gelezen artikelen zou er dan ook anders uitzien dan hier nu staat. Ik heb er ook voor gekozen om gastblogs uit deze top 10 te halen en alleen zelfgeschreven blogs in mijn top 10 op te nemen.

  1. Feestdagen met of zonder hoofdletter schrijven
  2. Alt-tekst, wat is dat en hoe schrijf je een goede?
  3. Is het de blog of het blog?
  4. Contentinspiratie voor de feestdagen
  5. Hoofdletters bij aardrijkskundige woorden
  6. Hoe schrijf je de afkorting van zelfstandige zonder personeel met ‘er?
  7. Teksten op social media toegankelijk houden voor slechtzienden
  8. Doelen stellen en plannen maken voor meer succes als ondernemer
  9. Toegankelijk communiceren is voor iedereen prettig
  10. Redenen om je tekst te laten controleren

En omdat de gastblogs die tussen deze blogs stonden toch ook heel waardevol zijn hierbij de twee gastblogs die ook goed gevonden werden:

Leuke klussen en klanten

Dit jaar hielp ik ook weer veel leuke ondernemers door hun teksten te controleren. Er waren manuscriptredacties, website tekstcorrecties en blogs om te controleren en herschrijven.

Maar ook kwam er een leuke samenwerking met Ferry Molenaar, de podcastcreator. Hij maakt en bewerkt podcasts en vindt net als ik toegankelijkheid erg belangrijk. Daarom werkt hij graag aan het toegankelijk maken van podcasts voor dove en slechthorende mensen. Daarbij is een transcript van een podcast ideaal. Hiervoor laat hij een programma de audio omzetten naar tekst. Deze tekst is vaak niet optimaal en er staan veel onderbrekingen en tijdsaanduidingen in. Als tekstcorrector maak ik deze transcripts dan in orde. Ik zorg dat het weer een leesbaar geheel wordt. En het leuke, ik houd van podcasts luisteren tijdens het werk, maar voor deze klussen moet ik zelfs wel podcasts luisteren én met teksten bezig zijn. Een fantastische combinatie dus! Dit is zo’n leuke samenwerking dat we dit nog breder onder de aandacht gaan brengen en graag nog meer podcasts voorzien van transcripts. Dit gaat dus zeker nog een leuk vervolg krijgen in 2022.

Less is more in 2022

Het belangrijkste wat ik leerde in 2021 was dus less is more. Want echt, je aandacht op minder dingen richten levert soms zoveel meer op. Ik ga dan ook focussen op minder in 2022. Ik heb mijn plan geminimaliseerd tot de belangrijkste dingen waar ik me mee bezig wil houden. Als aanbod vooral focussen op ondernemers helpen met teksten controleren, als online marketing vooral inzetten op mijn SEO en mails.

Ik kijk uit naar nog vele mooie klussen en leuke klanten die ik mag gaan helpen met hun teksten in 2022. En leuk als jij je belangrijkste ondernemersles uit 2021 ook met mij wilt delen in een reactie hieronder.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *