Redenen om je tekst te laten controleren

door | 22-04-2020 | 0 Reacties

Marrit kijkt op van scherm

Weet jij nog niet zeker of je met een tekstcorrector of redacteur aan de slag wilt? Je tekst laten controleren op spelling, grammatica en andere (taal)fouten kan altijd, maar hieronder geef ik je een aantal redenen waarom het zeker een goed idee is.

Je wilt zeker weten dat er in je teksten geen fouten zitten

Een van de redenen om je teksten te laten controleren is omdat je zeker wilt weten dat er geen ‘gekke’ fouten in je teksten zitten. Je kunt tijdens het typen soms woorden dubbel hebben geschreven en die over het hoofd zien tijdens het nalezen van je tekst. Ook kan je in je enthousiasme zo snel hebben getypt dat woorden letters missen of dat er letters door elkaar staan. Die typefouten haalt een tekstcorrector er ook uit voor jou.

Nederlands was niet je beste vak

Misschien heb jij op de middelbare school niet goed opgelet tijdens Nederlands en maar net een voldoende gehaald op je examens. Dat kan natuurlijk. Niet iedereen kan goed zijn in alles. Jij bent vast goed in iets technisch of haalde goede cijfers voor economie of biologie. Als je maar goed bent in iets wat jij leuk vindt om te doen en je eigen vak goed verstaat. 😉 Je teksten herschrijven of corrigeren kan ik voor je doen.

Dyslexie

Heb jij dyslexie? Dan lees je tijdens het nalezen van je tekst waarschijnlijk ook wat jij denkt dat je hebt geschreven en zie je de typefouten of taalfouten niet meer. Op school heb je door je dyslexie waarschijnlijk ook een kleine achterstand gehad op Nederlands en daardoor is Nederlands misschien ook niet je beste vak. Daarom kan het voor jou zeker handig zijn om een redacteur of tekstcorrector in te schakelen voor het controleren van je zakelijke teksten.

Nederlands is je tweede taal

Is Nederlands jouw tweede taal? Dan denk je vaak nog in een andere taal, vaak je moedertaal. Doordat je denkt in een andere taal, bijvoorbeeld het Engels, moet je je teksten eerst weer vertalen naar het Nederlands en krijg je vaak letterlijk vertaalde zinnen die niet logisch zijn in het Nederlands. Om je tekst toch goed te laten lopen in het Nederlands is het voor jou handig om een tekst te laten controleren.

Je werkt veel in een andere taal

Werk je in het buitenland en doe je daar ook je boodschappen in de lokale supermarkt en winkels? Heb je misschien ook kinderen die daar veel met de lokale kinderen spelen? Dan spreek je vast veel in de taal van jouw woonplaats. Je Nederlands kan dan verslechteren en tijdens het schrijven in de Nederlandse taal mis je af en toe hoe je een woord schrijft of hoe een zin logisch opgebouwd wordt. Je bent net als iemand die Nederlands als tweede taal heeft vaak wat meer aan het vertalen.

Is een van bovenstaande redenen op jou van toepassing of heb je een andere reden om een tekst te laten controleren? Ik help je graag verder. Plan eerst eens een kennismakingsgesprek in of lees hier meer over tekstcorrecties. Ik kijk graag met je mee naar je teksten!

​Tekst- en toegankelijkheidstips in je mailbox

​Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en tips over toegankelijke content in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en toegankelijkheidstips.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ondernemerslessen uit 2021 en plannen voor 2022 | Woordprikkels - […] Redenen om je tekst te laten controleren […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *