Anita over juridische documenten in begrijpelijk Nederlands: “Op de basisschool leren ze al ingewikkeld schrijven en dan moeten ze dat later weer afleren”

door | 1-03-2023 | 0 Reacties

Marrit met in sierlijke letters Contentprikkels en daaronder in rechte letters Podcast over toegankelijke content

Als ondernemer heb je er ook mee te maken: juridische documenten. Van algemene voorwaarden tot privacyverklaring en cookiebeleid tot (opdracht)overeenkomsten. En vaak genoeg zijn die alleen maar geschreven in ingewikkelde juridische taal, met verwijzingen naar wetsartikelen in nog ingewikkeldere taal. Want wat betekenen redelijkheid en billijkheid en waar moet je je aan houden?

Dat die juridische documenten ook begrijpelijk kunnen, daar weet Anita van den Bosch alles van. Zij is jurist en schreef als student al haar samenvattingen in begrijpelijke taal. Tegenwoordig werkt ze bij de Consumentenbond als senior jurist en vanuit haar eigen bedrijf RegelRecht Advies helpt ze ondernemers aan algemene voorwaarden en andere juridische documenten in begrijpelijk Nederlands. Wat ze zoal tegenkomt in haar werk en wat erbij komt kijken vertelt ze in de podcast.

Download hier het transcript bij de aflevering. Luister Contentprikkels via SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsPocketCastsRSS.

Ik ken Anita al een paar jaar. In 2020 schreef ze een gastblog over juridische documenten in begrijpelijke taal voor mijn website. Daarna heb ik ook mijn algemene voorwaarden, privacyverklaring en cookiebeleid in begrijpelijke taal laten opstellen door haar. Omdat begrijpelijke taal ook onderdeel is van toegankelijkheid en toegankelijk communiceren voor iedereen kon dit onderwerp niet ontbreken in mijn podcast over toegankelijke content.

In deze aflevering vertelt Anita hoe ze is begonnen met juridische documenten in begrijpelijke taal schrijven, wat daarbij de hobbels zijn die ze nog tegenkomt en geeft ze tips hoe je makkelijker begrijpelijk kunt schrijven.

Wil je meer weten over Anita of met haar samenwerken? Kijk dan op haar website.

Anita schreef eerder dit gastblog over juridische documenten in begrijpelijk Nederlands.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *