Arja over toegankelijkheid als onderdeel van opleidingen: “Voor 400 studenten gaan we een ervaringsworkshop geven, weer 400 studenten die iets weten over toegankelijkheid!”

door | 24-04-2024 | 0 Reacties

Marrit met in sierlijke letters Contentprikkels en daaronder in rechte letters Podcast over toegankelijke content

Toegankelijkheid, en al helemaal digitale toegankelijkheid is niet altijd onderdeel van studies en opleidingen. Zelf heb ik ook op de hbo-opleiding communicatie gezeten, waar ik in het eerste jaar wel vakken als fotografie, filmen en vormgeving kreeg. Maar daar werd niks verteld over hoe je dit toegankelijk kon maken voor blinden en slechtzienden. Nog altijd kom ik veel mensen tegen die tijdens opleidingen journalistiek en communicatie niks hebben geleerd over bijvoorbeeld alt-teksten.

Veel mensen die nu in de communicatie, op redacties en op ICT-afdelingen werken, leren nu nog over digitale toegankelijkheid en wat ze allemaal kunnen of moeten doen om content toegankelijk(er) te maken. Maar zou het net veel beter zijn als dit al in de opleidingen zit?

Gelukkig wordt er wel steeds vaker een workshop of awareness-sessie gegeven op opleidingen. Ik ging in gesprek met Arja Boer van Stichting Accessibility. Zij houdt zich daar vooral bezig met zorgen dat toegankelijkheid onderdeel wordt van opleidingen en onderwijs. Zo vroeg ik haar naar het project Toegankelijkheid in Curriculum en wat ze zoal doen als ze langsgaan bij opleidingen. Je hoort er alles over in deze podcastaflevering.

Het transcript bij deze aflevering volgt nog > Download hier het transcript bij de aflevering. Luister Contentprikkels via Spotify – Apple Podcasts – Google Podcasts – PocketCasts – RSS.

Heb je na het luisteren van deze aflevering interesse in zo’n awareness-sessie of wil je meehelpen aan het project om toegankelijkheid in onderwijs te krijgen? Neem dan contat op met Arja Boer van Stichting Accessibility. Op deze pagina lees je meer over het project Toegankelijkheid in Curriculum. Of lees hier ook meer nieuwsberichten over toegankelijkheid op scholen.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *