Goede redenen om tussenkoppen te gebruiken

door | 19-01-2024 | 0 Reacties

Marrit kijkt naar laptop

Veel teksten hebben tussenkoppen. Maar misschien weet jij nog niet wat echt goede redenen zijn om tussenkoppen te gebruiken. In dit blog geef ik je een aantal redenen om tussenkoppen te gebruiken in je teksten en vertel ik wat een goede tussenkop is.

Wat is een goede tussenkop?

Een tussenkop is een grotere korte titel boven een alinea of een paar alinea’s die aangeeft waarover de alinea’s onder de tussenkop gaan. In een goede tussenkop staat goed beschreven waarover de tekst gaat. Dus niet een random titel als ‘Lekker dan!’, want dat is nietszeggend. Maar bijvoorbeeld wel ‘Klachten bij griep’ of ‘Wat kun je doen tegen een verkoudheid?’. Dit zijn duidelijke tussenkoppen die vertellen welke informatie je kunt vinden onder de kop.

Tip: Lees ook eens dit blog over valkuilen bij tussenkopjes van Rimke de Groot van Ik help jou online.

Hoe maak je tussenkoppen in WordPress?

In WordPress kun je tussenkoppen in blogs aangeven met ‘koptekst’ en dan kiezen voor H2, H3, H4 en zo verder tot H6. Elk cijfer staat weer voor een formaat. De titel van een blog of pagina is meestal al H1. Tussenkoppen die belangrijk zijn kun je dan het beste H2 meegeven en alinea’s die weer ondergeschikt zijn aan de tekst erboven kunnen dan weer een kleinere kop krijgen, zoals H3 of H4.

Tussenkoppen breken een lap tekst op in stukjes

Als je een lang artikel, lange (aanbod)pagina of lange (monster)blog hebt geschreven ziet het eruit als een hele lange lap tekst. Soms zijn het wel 2000 woorden. Alleen maar alinea’s vol woorden in hetzelfde formaat. Dat ziet er niet erg aantrekkelijk uit om te gaan lezen. Een websitebezoeker kan ervoor kiezen om weer weg te klikken en een andere website te zoeken waar de tekst wel opgebroken wordt door tussenkoppen.

Koppen maken de tekst scanbaar

En als die lap tekst dan opgebroken is kan een lezer door de tussenkoppen zien wat er onder een bepaalde tussenkop staat. Bij een pagina over een ziekte zou je kunnen denken aan tussenkoppen over symptomen en klachten, maar ook behandelingen en medicatie. Als je naar specifieke informatie op zoek bent vind je deze sneller door een goede tussenkop.

Tussenkoppen maken je tekst toegankelijker

Naast dat de tekst ‘visueel’ scanbaar is voor mensen met goed zicht die door de tekst scannen, is de tekst ook scanbaar voor mensen met een visuele beperking die gebruikmaken van screenreaders. (Screenreaders zijn programma’s die tekst kunnen voorlezen, vergroten en omzetten in braille). Met bepaalde sneltoetsen kan de slechtziende of blinde websitebezoeker snel van (tussen)kop naar kop springen en zo snel vinden waar welke informatie staat. Door goede tussenkoppen te gebruiken is de tekst dus ook toegankelijker. Dit springen van kop naar kop werkt overigens alleen goed als je de koppen aan de achterkant van de website echt tot koppen hebt gemaakt, zoals met H1, H2 et cetera in WordPress. Als je alleen de tekst iets groter maakt werkt het niet.

Koppen zijn handige plekken voor zoekwoorden

Tussenkoppen zijn ideale plekken om zoekwoorden in te verwerken en je website dus beter vindbaar te maken voor zoekmachines. Met goede tussenkoppen werk je dus ook aan je SEO en vindbaarheid. Denk maar weer aan het voorbeeld van ziektes, als je op zoek bent naar klachten of behandelingen van bepaalde ziektes, dan zoek je daarop in zoekmachines. Als dan in een tussenkop staat ‘behandelingen bij …(naam van ziekte)’ of ‘klachten bij …(naam ziekte)’, dan wordt de tekst ook goed opgepikt in zoekmachines.

Tip: Wil je meer plekken weten voor goede zoekwoorden? Download dan het spiekbriefje van Rimke de Groot van Ik help jou online.

En als slechtziende ondernemer hoop ik natuurlijk dat je goed gebruik gaat maken van tussenkoppen, zodat ik en alle andere slechtzienden voortaan ook snel door je tekst kunnen springen om de juiste informatie te vinden. Tussenkoppen is ook een onderdeel dat kort aan bod komt in mijn online training over digitale toegankelijkheid.

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *