Terugblik op 2023: netwerken, toegankelijkheid en podcasts

door | 22-12-2023 | 0 Reacties

Weekplanner met pen

Het einde van het jaar is een mooi moment om terug te kijken, successen te vieren en te kijken wat je mee kunt nemen naar het nieuwe jaar. Ook ik kijk terug op het afgelopen jaar. Wat ging er goed, welke dingen vond ik leuk om te doen en wat heb ik opgestart dit jaar?

Reflecteren

Ik ben dit jaar vaker gaan reflecteren. Elke week heb ik een moment, meestal op vrijdag, waarop ik terugkijk op de week, mijn successen vier en de volgende werkweek plan. Ook bij het wisselen van een kwartaal en een maand kijk ik terug en plan ik de grotere doelen voor de nieuwe periode. Begin juli heb ik alles genoteerd van het eerste half jaar. Welke inkomsten waren er, welke (netwerk)activiteiten had ik en welke klussen en klanten had ik? Toen heb ik ook bewust gekeken naar welke dingen ik wilde afronden of al had afgerond, welke dingen mochten blijven en wat ik even mocht overdenken. Ik deed dat toen door achter elke activiteit, klus, klant of project een +, +/- of – te zetten. De dingen met een – heb ik afgerond of afgesloten, de dingen met een +/- heb ik over nagedacht en de dingen met een + zijn voor herhaling vatbaar of mogen blijven.

Ik merk dat ik in juli al zoveel heb afgerond en afgesloten wat vooral energie vrat en me niet zoveel meer bracht, dat er nu niet veel meer is wat ik achter wil laten in 2023. Ik ben over het algemeen heel tevreden over hoe het nu gaat. Er zijn dingen die ik wel meer zou kunnen doen of anders, maar daar kan ik aan gaan werken in 2024.

Netwerkwandelen

Een van de dingen die ik in januari van dit jaar opgepakt heb is netwerkwandelen. Ik zag op LinkedIn regelmatig berichten voorbijkomen over netwerkwandelen, wat dan werd georganiseerd in Amsterdam, Rotterdam en Noord-Brabant. Niet iets wat je dan ‘even’ doet vanuit Assen. Toen heb ik het bericht gedeeld van de netwerkwandeling in Amsterdam, met daarbij de vraag of dit ook in het noorden georganiseerd wordt, bijvoorbeeld Groningen of Drenthe. Degene die het in Amsterdam organiseert reageerde met: ‘Anders ga je het zelf opzetten in je regio’. Het enige waar ik dan tegenaanloop is het vinden van de route voor het wandelen, omdat ik zelf slechtziend ben. Dus ik schreef in mijn reactie dan ook dat ik dat wel wilde, maar dan samen met iemand die goed kan zien zodat diegene de route kan vinden/lezen.

Daarop reageerde Pauline de Vries, die uiteindelijk vlakbij mij blijkt te wonen, hier in Assen. We hebben in januari samen naar het centrum gewandeld en koffie en thee gedronken en besloten dit samen op te gaan pakken. Ik heb een webpagina geschreven waar mensen zich kunnen aanmelden voor netwerkwandelingen in Assen. We prikten een eerste datum in maart en zijn toen met zo’n 8 ondernemende dames gaan netwerken en wandelen.

Inmiddels hebben we 4 keer gewandeld. Na maart was dit nog in april, begin juli en november. In juni ging de netwerkwandeling niet door omdat niemand zich had aangemeld. We hebben toen besloten een aantal data voor de volgende keer voor te stellen aan de mensen op de maillijst. De datum waarop de meeste mensen kunnen is dan de volgende netwerkwandeling. In september hebben we dit weer gedaan voor oktober, maar helaas regende het op de datum in oktober en hebben we die toen niet door laten gaan. We hebben daarna wel besloten in het vervolg dan maar gewoon koffie/thee te gaan drinken bij het Duurzaamheidscentrum, wat we normaal ook doen na de wandeling.

We hebben inmiddels de netwerkwandeling voor januari alweer gepland: 18 januari gaan we weer netwerkwandelen in het Asserbos. Lees hier meer over netwerkwandelingen in Assen en meld je ook aan als je mee wilt.

Alt-teksten: workshops en sessies

Na in februari 2022 een online workshop over alt-teksten te hebben gegeven voor de Reinwardt Academie, een hbo-opleiding cultureel erfgoed, besloot ik om deze workshop ook aan te bieden als online workshop voor zelfstandig ondernemers en communicatieprofessionals. In oktober 2022 gaf ik de eerste online workshop alt-teksten (en toegankelijke content). In 2023 gaf ik deze online workshop in januari, februari en maart nog 4 keer. Ik merkte dat er meer energie en tijd ging zitten in het doen van de marketing om deelnemers te krijgen dan dat het me opleverde. Ik had vaak zo’n 2 of 3 deelnemers. Daarom besloot ik om in ieder geval tijdelijk te stoppen met het geven van deze online workshops.

Mirjam van de Reinwardt Academie vroeg mij in 2023 ook weer voor de workshops alt-teksten. Dit keer live, want er waren geen coronamaatregelen meer. Op 21 april reisde ik naar Amsterdam om daar 2 workshops te geven. Beide keren kwamen er zo’n 8 studenten naar de workshop, die als conclusie hadden: ‘Een alt-tekst moet je gewoon invullen’. We hebben gesproken over wat er wel en niet belangrijk is om in te vullen en dat dat ook afhankelijk is van de context.

In april werd mijn blog over alt-teksten ook doorgestuurd aan de mensen van The Internet Academy, die mij daarna vroegen voor 2 sessies op het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT) dat zij al een paar jaar elk jaar organiseren. Op 8 juni reisde ik dus af naar Antropia in Driebergen, wat overigens een heel mooie locatie is, ook heel toegankelijk en goed te bereiken met het OV. Iets wat ik met andere evenementen dit jaar wel anders heb meegemaakt. Tijdens de middagrondes gaf ik 2 keer een sessie over alt-teksten. Er kwamen hier ook vragen over infographics en informatie in plaatjes. Hier ontstonden ook mooie gesprekken over wat je beter wel en niet kunt doen met informatie in afbeeldingen. Verder heb ik op deze dag ook kunnen netwerken en was er de hele dag vegetarisch eten, van de lunch en de bitterballen tot het sprekersdiner. Ook iets wat op andere evenementen en locaties nog wel eens een strijd kan opleveren.

Pilotronde online training ‘Content toegankelijk(er) maken’

Na in het voorjaar een stop te hebben gezet op de online workshops alt-tekst besloot ik dat ik een online training wilde maken van de workshops. Alles wat ik in de workshops vertel, met daarnaast ook allerlei andere tips en informatie over digitale toegankelijkheid. In november ben ik gestart met een pilotgroep, zodat ik deze deelnemers om feedback kan vragen. Om de paar weken zet ik een nieuw onderdeel van de training online en stuur een feedbackformulier mee. Na afloop van deze ronde vraag ik ze ook om hun ervaring te delen in een recensie voor op de website. Door de feedback kom ik weer tot aanvullingen in de verschillende onderdelen. In maart 2024 sluit ik dan de pilotronde af en komt de online training beschikbaar voor iedereen.

Tekstcorrectie

Door het jaar heen had ik ook verschillende tekstcorrectieklussen, van de vaste klanten die regelmatig blogs en andere teksten door mij laten controleren tot een manuscript dat ik mocht redigeren. Ook waren er klanten die hun nieuwe websiteteksten wilden laten controleren. De manuscriptredactie was dit jaar extra leuk, want The Internet Academy gaf een boek met ervaringsverhalen van een blinde vrouw opnieuw uit. Er waren een aantal verhalen aangepast en een aantal nieuwe verhalen geschreven. Ik herkende sommige situaties die beschreven werden, kende termen die specifiek over het leven met een visuele beperking gaan al (en hoe ze geschreven moeten worden). Het boekje werd cadeau gegeven aan alle bezoekers van het NCDT. Uiteindelijk ging er iets mis met de druk en is het pas eind november naar iedereen opgestuurd en staat het nu ook bij mij in de kast.

Marketing: podcasts en blogs

In 2023 heb ik minder blogs geschreven. Ik maakte vanaf het najaar van 2022 zo’n 9 podcastafleveringen met daarbij een transcript en een blog. Dit waren dan wel de blogs die online kwamen. Het maken van een podcastaflevering met transcript en blog kost meer tijd dan alleen even het schrijven van een blog. Dit is dan ook een van de dingen die ik in de zomer op pauze heb gezet. In 2024 ga ik een kort seizoen met podcastafleveringen maken. Het wordt dan geen maandelijks terugkerend werk voor mij (en de podcastmaker die mijn podcasts monteert). In mijn podcast Contentprikkels ga ik elke aflevering in gesprek met iemand die ook iets doet met (digitale) toegankelijkheid. Door deze podcastafleveringen is mijn netwerk (naast netwerkwandelen) ook vergroot. De mensen waarmee ik gesproken heb weten wat ik doe en verwijzen mensen naar me door, ze delen de afleveringen ook op hun social media en ook de mensen die mij al volgde op LinkedIn delen mijn podcastafleveringen regelmatig waardoor hij onder de aandacht komt bij meer mensen.

Ik heb in 2023 ook nog meer losgelaten om steeds maar van alles te ‘moeten’ delen op social media. Zowel voor het krijgen van deelnemers voor de online workshops als voor het netwerkwandelen werd dit meer een ‘moetje’ dan leuk om te doen. Ik deel nu vaker iets als ik het leuk vind om iets te delen. Of niet altijd leuk, soms is het ook gewoon belangrijk om te delen, zoals de aannames die mensen hebben over mij alleen maar omdat ik met een stok loop en slechtziend ben. Of een bericht waarin ik deel dat ‘leuke’ lettertypes niet leesbaar zijn voor screenreaders.

En dan nu op naar 2024, waarin ik nog meer mensen mag helpen met tekstcorrecties en digitale toegankelijkheid. Naar mooie ontmoetingen en samenwerkingen.

Hoe was jouw 2023? Kijk je ook tevreden terug?

​Tekst- en toegankelijkheidstips in je mailbox

​Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en tips over toegankelijke content in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en toegankelijkheidstips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *