Robert over in begrijpelijke taal schrijven: “Begrijpelijke taal is soms een ondergeschoven onderdeel van toegankelijkheid”

door | 3-05-2023 | 0 Reacties

Marrit met in sierlijke letters Contentprikkels en daaronder in rechte letters Podcast over toegankelijke content

Als je teksten schrijft wil je vaak ook dat je lezer begrijpt wat er staat. Maar niet iedereen heeft dezelfde woordenschat of begrijpt ingewikkelde zinnen. Daarom is het goed om je teksten in begrijpelijke taal te schrijven. Robert Keus kwam daar jaren geleden al achter tijdens het bouwen van een app. Waar hij zoal achter kwam en wat hij met die kennis nu doet, vertelt hij in deze podcastaflevering. Zo ontwikkelde hij met zijn internetbureau een tool waarmee redacteuren en andere schrijvers en contentmakers hun teksten begrijpelijker kunnen maken: Read Easy AI. Ik vroeg Robert ernaar en we praten ook over de onbegrijpelijke WCAG-richtlijnen en alt-teksten.

Download hier het transcript bij de aflevering. Luister Contentprikkels via SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsPocketCastsRSS.

Robert zegt dat begrijpelijke taal een soort ondergeschoven kindje is van digitale toegankelijkheid. En dat merk ik ook wel. Vaak wordt er eerst gedacht aan aanpassingen voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en dan mensen met een motorische beperking. En dan… Oh ja! Dan zijn de laaggeletterden vergeten?! Of mensen die niet zo’n grote woordenschat hebben.

Begrijpelijke taal is een interessant onderwerp om mee bezig te zijn omdat teksten die begrijpelijker zijn voor iedereen prettiger leesbaar zijn, en niet alleen maar voor mensen die een lager taalniveau hebben.

Eerder sprak ik in een podcastaflevering ook al met Anita van den Bosch over begrijpelijke juridische teksten. Als je meer wilt luisteren over begrijpelijke teksten is dit een mooie aanvulling.

Meer weten over Robert Keus en zijn bedrijven? Kijk dan op de website van Brothers Agency en Digitaal Toegankelijk.

Eerder schreef ik ook een 6-tal blogs voor Digitaal Toegankelijk:

Tekst- en taaltips in je mailbox
Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en handige en leuke  taaltips in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en taaltips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *